Akkerbouw

Nieuws 1412 x bekeken 5 reacties

Eerste HZPC-pootgoed naar Rusland vanuit Finland

Joure – HZPC heeft pootaardappelen geleverd aan Rusland vanuit Finland. De Finse pootgoedsector is al eerder door Rusland gecontroleerd, zegt HZPC-directeur Gerard Backx.

"Er zat veertien dagen tussen de inspectie en de toestemming om weer te mogen leveren."

HZPC leverde vorige week één vrachtwagen met Finse pootaardappelen aan Rusland. Backx: "Die is op de plaats van bestemming gekomen. Nu gaan we meer pootgoed verladen vanuit Finland."

HZPC Holland realiseert ongeveer 2 procent van de omzet in Rusland. Het land sloot 1 juli 2013 de grens voor poot- en consumptieaardappelen uit de EU. Rusland voerde eind vorige week inspecties uit in Nederland. Backx verwacht dat het nog even duurt voor de uitslag er is. "Als de Russen ook maar iets vinden, gaat het nog langer duren."

Laatste reacties

 • agratax2

  Voor d epootgoed boeren is dit goed nieuws. Maar hiermee laten we Oekraine als nieuw bakken democratie aan zijn lot over en steunen we dictator nummer 2 in Europa. Is dit wat we willen en wensen blaffn tegen Poetin en ons op termijn laten bijten door de Beer? Eerst Oekrainse etnische Russen redden uit de klauwen van Democratisch Europa en daarna de etnische Russen in Baltische staten. Poetin heeft zijn wetten klaar om zo hele stukke Europa in te lijven omdat de etnische Russen in andere Staten daarom vragen. Wanneer gaan de ogen van de Europeanen eens open of kijken die alleen naar Euro's en zien niet wat er om dat hoopje geld heen gebeurd. Naast deze pootaardapplen wachten onze energie maatschappijen op Gasprom om zo hun verliezen te dekken met Russische miljarden en hun zeggenschap in te leveren in Moskou

 • Mels

  Als je het zo bekijkt praat iedereen hier in NL over 25 jaar Russisch..........

 • joannes

  Agratax1, Wat ben je anti Putin of anti Russisch? Vergeet niet dat dit land beginjaren 90 nog compleet communistisch dacht en handelde. Op het ogenblik dat nb óók onder Westerse druk deze politieke struktuur omviel was er geen Westerse structuur met haar instituten en belastingen en werd het overlopen door Westerse avonturiers en slimme dicht bij het vuur zittende Russen of Oekrainers. Kan je het hen kwalijk nemen dat ze voor een ei en een appel complete staatsbedrijven overnamen en de verantwoordlijkheid namen die verlopen staatsbedrijven op te lappen en daarin mensen aan het werk te houden? Een Westerse economie bouw je niet in 25 jaar en zeker niet niet wanneer je er goed mee van profiteert met gesubsidieerde exporten van technologie in ruil voor goederen en natuurlijk winsten. Goederen en winsten die tenkoste gaan van die bevolking die we nu weer ophitsen elkaar te bestrijden in kampen van voor en tegenstanders. Het Westen heeft héél veel boter op haar hoofd en moet een zelfkritisch zich afvragen wat de effecten zijn van hun bemoeienissen. Goede bedoelingen alleen zijn niet genoeg en zeker niet wanneer dat een dekmantel blijkt om het land leeg te roven. Kapitalisme heeft niet alléén goede kanten, het is en blijft gebaseerd op creatieve destructie die functioneerd in een min of meer egaal speelveld maar uitbuit wanneer een deel van de spelers qua opvoeding, gedrag en opleiding een jarenlange achterstand heeft.

 • ed12345

  Johannes ik denk dat enige toelichtng op zijn plaats is in de 80er jaren onder Gorbertsjov, een oud diplomaat dus veel van het westen gezien, is de USSR door president Reagan van USA gewoon failliet gemaakt ,wij betaalde tot 27% rente aan de bank ,dit dreef de US dollar zo hoog op de geldmarkt dat de USSR gewoon blut gemaakt werd.Gobertsjov heeft veel van de wereld gezien en daardoor een van de meest gematigde leiders die de USSR gekent heeft en gooide het roer om, dit tot grote ergernis van de doorgewinterde communisten dat toen ook veel staten onafhankelijk werden hebben veel russen nog steeds niet verteerd Dat het Rode leger ,eens de trots van de USSR, zo in verval raakte zat Putin en met hem heel veel russen erg hoog Putin als oud KGBer mogen we volgens mij niet als gematigd beschouwen .Je werd heus niet zomaar KGB officier dan moeten ook je politieke ideen aan de normen voldoen .En wat de opleiding betreft ,doordat in USSR tijd de scholen gratis waren ligt het opleidings niveau daar hoger dan in veel westerse landen

 • ed12345

  Mels als Putin aan de macht blijft (hij is ook 60)en het west
  Europa maar lekker doorgaat met op het leger bezuinigen
  (ik heb gehoord dat de NL tanks nu in canadese leger zitten)
  kan de verplichte russische les op de europese scholen wel eens wat eerder zijn.de spreekwoordelijke vergelijking met wat in 1938 de duitsers met het Tsjechische Sudetenland deden staat mij helemaal niet aan

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.