Akkerbouw

Nieuws 2896 x bekeken

Droogte duwt tarweprijzen wereldwijd omhoog

Parijs – De tarweprijs piekt deze week opnieuw na de geringe daling van vorige week. De tarwenoteringen van de beurzen in Groningen en Goes stijgen naar het hoogste niveau van dit seizoen.

Groningen noteert nu 201 euro per ton tarwe en Goes 191 tot 193 euro. Op de termijnmarkt in Parijs sloot de tarwenotering van het eerstaflopende termijncontract (mei) maandag op €213,75. Dat is de hoogste notering van een eerstaflopende contract sinds 10 mei. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) noteert 215 euro voor voertarwe. Dat is de hoogste notering sinds eind juni.

De droogte in de VS duwt de tarweprijzen omhoog. Analisten vrezen lagere opbrengsten omdat de wintertarwe aan het groeiseizoen begint in een kurkdroge grond. Ook de crisis rond Oekraïne drijft de prijs op omdat dat de graanexport kan gaan belemmeren.

Daar komt bij dat ook andere delen van de wereld te weinig regen krijgen. In Australië stellen akkerbouwers de inzaai van wintertarwe uit vanwege watergebrek. Dat verkort het groeiseizoen. Het weerkundig bureau van de Europese Commissie (Mars) meldt dat het te droog is in het zuidoosten van Duitsland en grote delen van Midden- en Oost-Europa. Ook daar begint de wintertarwe aan het groeiseizoen met een geringe watervoorraad.

Of registreer je om te kunnen reageren.