Akkerbouw

Nieuws 4285 x bekeken 8 reacties

Crisis Oekraïne jaagt graanprijzen omhoog

Parijs – De graanprijzen blijven stijgen vandaag. Op de termijnmarkt in Parijs werd vandaag voor tarwe (maartcontract) zelfs even meer dan 215 euro per ton betaald. Dat is niet meer gebeurd in tien maanden voor een eerstaflopend termijncontract voor tarwe. Mais haalde in Parijs vandaag 186 euro voor het junicontract. Op de termijnmarkt in Chicago werd vandaag voor mais (meicontract) meer dan 5 dollar per bushel (142 euro per ton) betaald. Deze maisprijzen zijn sinds augustus vorig jaar niet meer gezien in Parijs en Chicago.

De aanhoudende crisis in Oekraïne jaagt de tarwe- en maisprijzen verder omhoog. Tot nu toe verliep de export vanuit Oekraïne zonder problemen, meldt het marktbureau UkrAgroConsult. Maar dat betreft volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) exportorders die al maanden geleden zijn afgesloten. "Onduidelijk is of de internationale graanhandelaren nog contracten afsluiten voor levering in de loop van dit jaar, gezien de instabiele politieke situatie", schrijft RVO.nl in het Weekbericht Granen.

Daar komt bij dat de akkerbouwers in Oekraïne hun graan vasthouden. Door de devaluatie van de nationale munt (hryvnia) weigeren zij graan te verkopen. Graan wordt op de wereldmarkt afgerekend in Amerikaanse dollars. Het graan behoudt beter zijn waarde dan de Oekraïense munt. Wat ook meespeelt, is dat door de devaluatie van de hryvnia kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen duurder worden voor de akkerbouwers. Die koopt Oekraïne voor een groot deel in het buitenland.

Bovendien is het droog in Oekraïne. In het oosten en het centrale deel van het land is nog niet de helft van de neerslag gevallen die normaal is in de winter. Analisten vrezen dat dit alles de hectareopbrengsten van de nieuwe oogst gaat drukken, tenzij het in het voorjaar genoeg regent.

Oekraïne is van belang voor de wereldmarkt voor graan. Het land is de derde exporteur van mais, na de VS en Brazilië. Bij tarwe staat Oekraïne zesde in de ranglijst van exporterende landen.

Graan wordt ook duurder door droogte in de VS. De weerberichten voorspellen dat er voorlopig geen neerslag valt in het westelijke deel van de Corn Belt en de Plains.

Laatste reacties

 • Peerke1

  Hallo en in Canada vriest het al maanden aan een stuk en nu ook nog.

 • fvdboomen1

  @ Peerke het was er vandaag 2 graden maar misschien is de vorst over ? grt w verdonschot

 • dommelje

  komt allemaal wel goed niets als speculeren van handelaren

 • Tiny1946

  Die prijzen van de tarwe en mais is gewoon een joden fooi, de prijzen voor tarwe en mais moesten minstens € 400 tot € 500 per ton zijn.

 • ed_erpel

  Tiny 1946.... Alaaf

 • ed12345

  Ja Ed ik denk ook dat Tiny een goede carnival gehad heeft

 • henk 60

  Ik voel wel wat voor het voorstel van Tiny.
  Gaat de rest ook mee naar boven dan blijven we boer.

 • snip

  kostprijs volgt opbrengstpijrs. ben dus bang dat t niks zal helpen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.