Akkerbouw

Nieuws

Cosun betaalt telers 12,6 miljoen terug

Breda – Cosun betaalt 12,6 miljoen euro aan bietentelers omdat te veel suikerheffing is rekening is gebracht. De betaling is een gevolg van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Die bepaalde in 2012 dat Brussel in de seizoenen 2001/2002 tot en met 2005/2006 de suikersector te veel heffing in rekening bracht.

De Europese Commissie berekende in december de suikerheffing over die seizoenen opnieuw. Aangezien veel suikerproducenten de heffing geheel of gedeeltelijk doorberekenden aan de bietentelers, krijgen die ook geld. Volgens Cosun krijgen telers die in de seizoenen 2002/2003 of 2003/2004 bieten hebben geleverd aan CSM Suiker of aan Cosun, een deel van de doorbelaste productieheffing terug. Het gaat volgens de coöperatie om bijna 17.000 telers en oud-telers.

Cosun stuurde vorige week een specificatie aan de (oud-)telers. Zij krijgen het geld alleen terug als ze akkoord gaan met de specificatie en die op tijd terug sturen naar Cosun. De coöperatie wil het geld in juni uitbetalen. Mensen die te laat reageren, verspelen hun rechten.

Of registreer je om te kunnen reageren.