Akkerbouw

Nieuws

Brussel verwacht groei graanvoorraad EU

Brussel – De EU oogst volgend seizoen 2014/2015 iets minder graan. Toch groeit de graanvoorraad omdat de export daalt.

De EU oogst straks netto 301,4 miljoen ton graan, meldt de Europese Commissie in de eerste prognose voor het nieuwe seizoen 2014/2015. Dat is 400.000 ton minder dan dit seizoen. De Commissie baseert zich op de ingezaaide arealen, vermenigvuldigd met de gemiddelde hectareopbrengsten van de laatste vijf jaar.

De Commissie verwacht een groei van de veestapel in de EU, zegt een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). "Daardoor is 2,1 miljoen meer graan nodig voor de voerproductie. Er gaat 400.000 ton graan extra in de productie van biobrandstoffen. Het totale verbruik stijgt met 2,5 miljoen ton naar 276,8 miljoen ton graan."

De Commissie verwacht dat de import daalt van 14,9 miljoen ton dit seizoen naar 12,8 miljoen ton in 2014/2015. De RVO-woordvoerder vindt dat een logische aanname. "Europees graan is goedkoop vanwege de grote oogst. Het is voor derde landen minder interessant graan te verkopen aan Europese afnemers. Omdat Europees graan zo goedkoop is, exporteert de EU dit seizoen naar verwachting een record van 37,2 miljoen ton graan."

De Commissie verwacht dat de export volgend seizoen zakt naar 32,5 miljoen ton. De RVO-woordvoerder betwijfelt of dat uitkomt. "Waarom zou de EU volgend seizoen ineens minder aantrekkelijk zijn als graanleverancier. De graanoogst blijft in de prognose van de Commissie immers vrijwel hetzelfde. Graan blijft daardoor prijstechnisch net zo aantrekkelijk als dit seizoen."

De Commissie verwacht dan ook dat de eindvoorraad graan op 30 juni 2015 is gegroeid naar 38 miljoen ton. Die was 33,1 miljoen ton aan het begin van het seizoen. Maar de RVO-woordvoerder verwacht dat de Europese graanvoorraad niet groeit. "Op basis van deze oogstprognose verwacht ik dat de export op peil blijft."

De woordvoerder wijst er wel op dat het groeiseizoen nog moet beginnen in de EU. "De Commissie gaat uit van gemiddelde opbrengsten. Maar er kan nog heel veel veranderen tijdens het groeiseizoen."

Of registreer je om te kunnen reageren.