Akkerbouw

Nieuws

'Boer doet niet mee met termijnhandel'

Berlijn - De invloed van de termijnhandel op de prijsvorming van agrarische grondstoffen tarwe, mais en koolzaad is zeer groot en nog steeds groeiende, maar de deelname van de telers aan deze handel is daarentegen nog steeds zeer gering, althans in Duitsland.

Tot die conclusie komt het Thünen-Institut für Marktanalyse in Braunschweig in een studie die is uitgevoerd in opdracht van het Duitse landbouwministerie.

De boeren gebruiken de prijsinformatie van de termijnbeurzen in Parijs en Chicago volgens deze studie wel intensief voor de prijsvorming in de fysieke handel. Dat geldt ook voor de andere partijen in de handel. Om aan deze discrepantie een eind te maken menen de analisten van het Thünen-Institut dat de transparantie op zowel de termijnmarkten als de fysieke markten verder moeten verbeterd. "Alleen zo kan worden voorkomen, dat van de warentermijnbeurzen verkeerde signalen voor de prijsvorming uitgaan", zeggen zij.

Tevens is naar hun mening een passende regulering van de handel met termijncontracten aan beurzen en alternatieve handelsplaatsen aan te bevelen zodat 'speculatieve excessen van financiële investeerders met de mogelijk negatieve gevolgen daarvan worden beperkt'.

Of registreer je om te kunnen reageren.