Akkerbouw

Nieuws 1284 x bekeken

Avebe: meer zetmeel en minder tarra

Veendam – De aardappelen die Avebe afgelopen campagne ontving, bevatten meer zetmeel dan gemiddeld. De aardappelen zijn met minder tarra aangevoerd.

De zetmeelproducent heeft de campagne 2013/2014 afgesloten. Het gemiddelde zetmeelgehalte is uitgekomen op 20,5 procent. Dat is boven het meerjarig gemiddelde, meldt het concern. Avebe noemt de kwaliteit van oogstjaar 2013 uitstekend. Het gemiddelde tarracijfer van de afgelopen weken ligt op 5 procent. Dat is bijna een procentpunt lager dan het meerjarig gemiddelde.

Avebe verwerkt de laatste aardappelen in de fabriek in Ter Apelkanaal. De locatie in Gasselternijveen verwerkte afgelopen weekeinde de laatst aardappelen. De fabrieken in het Duitse Lüchow en Dallmin waren eerder al klaar.

Avebe kreeg minder aardappelen aangevoerd dan verwacht door de lagere hectareopbrengsten. Bovendien werden zetmeelaardappelen opgekocht door andere aardappelverwerkers, vooral voor de vlokkenproductie. Vanwege het matige groeiseizoen begon Avebe later met de campagne. Daardoor konden de aardappelen langer groeien. Avebe noemt het een behoorlijke uitdaging om de kansen in de markt volledig te benutten.

Of registreer je om te kunnen reageren.