Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Waterbedrijf verhuurt onkruidbestrijder aan boeren

Wijnandsrade – Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) schaft een machine aan voor de mechanische onkruidbestrijding. De machine wordt in loonwerk verhuurd. WML wil zo het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen verlagen.

De Kvik-up komt uit Denemarken, zegt communicatieadviseur Edwin Hendriks. "De aanschaf is voor boeren te duur. De Kvik-up staat op proefbedrijf Wijnandsrade en wordt verhuurd in loonwerk, inclusief trekker en chauffeur. De machine kan door iedereen in de regio worden ingehuurd. WML wil het gebruik stimuleren. De machine kost boeren in de beginperiode dan ook maar een paar tientjes per uur."

De Kvik-up is getest door het praktijknetwerk Mechanische Onkruidbestrijding Zuid-Limburg, zegt Ellen Kusters van projectbureau AgriConnection, dat het netwerk begeleidde. "In Zuid-Limburg wordt veel niet-kerende grondbewerking toegepast tegen erosie. Daardoor worden wortelonkruiden een steeds groter probleem. Het netwerk testte machines om de onkruiden mechanisch aan te pakken."

De Kvik-up werkt de grond een paar centimeter los. Kusters: "Het onkruid komt bovenop de grond te liggen en droogt uit. De Kvik-up werkt goed."

Het praktijknetwerk draaide twee jaar. Dinsdag was de afsluitende bijeenkomst in Wijnandsrade. Kusters: "Het netwerk is opgezet door twee gangbare en twee biologische akkerbouwers. We hebben mechanische onkruidbestrijding getest in bieten, brouwgerst en mais. De eenvoudigste machines bleken vaak het beste te werken. Het viel echter niet altijd mee geschikte machines te vinden. Veel machines zijn ontwikkeld voor de groenteteelt. Die hebben te weinig capaciteit voor de akkerbouw."

Eén reactie

  • agratax2

    Even google gerad pleegd. Foto's uit Denemarken zagen er niet slecht uit. Mooi machine en een mooi zaaibed na bewerking.

Of registreer je om te kunnen reageren.