Akkerbouw

Nieuws 847 x bekeken

USDA: minder tarwe en meer sojabonen

Washington – De wereld heeft dit seizoen minder tarwe beschikbaar. Het overschot aan sojabonen is groter dan gedacht.

Daardoor stegen de tarweprijzen op de termijnmarkt in Chicago. Sojabonen werden iets goedkoper.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) publiceerde maandagavond een nieuwe Wasde-prognose, met een voorspelling van de productie en het verbruik van graan en sojabonen. Bij tarwe valt op dat het USDA de oogst in Argentinië gelijk houdt op 10,5 miljoen ton tarwe, evenals het binnenlandse verbruik en de import. Maar de export zakt volgens het USDA dit seizoen 2013/2014 naar 3 miljoen ton. Dat is 1 miljoen ton lager dan in de Wasde-prognose van januari. Als het USDA gelijk krijgt is het de laagste tarwe-export van Argentinië in zeker 35 jaar. Daardoor moet Brazilië meer tarwe kopen in de VS. Dat duwde de tarweprijs iets omhoog in Chicago.

De beschikbaarheid van tarwe in de wereld valt iets lager uit dan in de vorige Wasde-prognose. Maar de oogst (712 miljoen ton) blijft veel groter dan het verbruik (704 miljoen ton). Daardoor groeien de wereldwijde voorraden dit seizoen met 8 miljoen ton.

De prijs van sojabonen daalde iets. Het USDA gaat uit van een iets grotere oogst en een iets lager verbruik van sojabonen. Daardoor groeit de eindvoorraad aan sojabonen in de wereld naar 73 miljoen ton. Dat is bijna een kwart meer dan de voorraad van 59 miljoen ton waar de wereld dit seizoen mee begon. Een grote voorraad drukt de prijzen.

Ook de maisprijs daalde licht in Chicago, na de publicatie van het Wasde-rapport. Ondanks dat het USDA de beschikbaarheid van mais kleiner inschat dat in de vorige prognose. Daardoor is de eindvoorraad mais in de wereld met 3 miljoen ton verlaagd naar 157 miljoen ton. Maar al met al groeit de maisvoorraad dit seizoen met 23 miljoen ton door de enorme oogst. Dat houdt de maisprijs laag.

Of registreer je om te kunnen reageren.