Akkerbouw

Nieuws 859 x bekeken laatste update:12 feb 2014

Sumitomo wil groot in graanhandel worden

Tokio – Sumitomo Corporation heeft de uitstaande 50 procent van de aandelen van Emerald Agribusiness Group gekocht. De Japanse onderneming had al de helft van het Australische agrarische handelshuis en wil met de totale controle een wereldspeler worden in de handel in granen en oliezaden.

In 2012 realiseerde Emerald een omzet van 1,6 miljard Australische dollar (1,1 miljard euro).
De omzet van Emerald bedroeg in 2009 nog maar 427 miljoen Australische dollar terwijl de brutowinst in deze periode toenam van 7,3 naar 30 miljoen Australische dollar. Vanwege het succes van Emerald, geleid vanuit het uiterste zuidoosten van Australië, wil Sumitomo-topman Hiro Kurosaki de onafhankelijke identiteit van Emerald intact houden, al stapt het uitgekochte management op. Sumitomo is niet het enige brede Japanse handelsbedrijf met interesse in de lucratieve agrarische handel. Marubeni kocht in 2012 voor 5,6 miljard dollar het Amerikaanse Gavilon.
Volgens topman Alan Winney kunnen Sumitomo en Emerald samen de markten van Noordoost-Azië bedienen, een droom die het Amerikaanse Archer Daniels Midland (ADM) ook middels een Australische overname wilde realiseren. ADM kreeg echter geen toestemming voor de overname van het Australische GrainCorp. Omdat de Emerald-deal aanzienlijk kleiner is, zal volgens Winney de mededingingsautoriteit noch het ministerie van Financiën niet verder onderzoeken of de zaak leidt tot te weinig concurrentie of strategisch voor Australië slecht uitpakt.
Winney, één van de oprichters van Emerald, zegt dat het bedrijf door onderdeel te worden van Sumitomo toegang krijgt tot een investeringscapaciteit die in de steeds verder geconcentreerde agrarische handel steeds belangrijker wordt. De markt wordt traditioneel gedomineerd door 4 grote spelers: ADM, Bunge, Cargill en Louis Dreyfus. Andere spelers die net als Sumitomo aan belang winnen zijn onder meer het Zwitserse Glencore, Nederlandse Nidera en een serie Aziatische ondernemingen waaronder Wilmar en Noble.

Of registreer je om te kunnen reageren.