Akkerbouw

Nieuws 952 x bekeken

Steeds meer focus op incidenten met individuele middelen

Gouda - Pressiegroepen brengen steeds vaker specifieke problemen of incidenten bij het publiek onder de aandacht om hun punt tegen gewasbeschermingsmiddelen te maken. Individuele zaken en incidenten worden groots gebracht.

Door in te zoomen op individuele middelen blijft bij het grote publiek het beeld hangen dat gewasbeschermingsmiddelen niet deugen. Die trend constateert Nefyto, de brancheorganisatie van gewasbeschermingsmiddelenfabrikanten. Vaak blijft het nut van gewasbeschermingsmiddelen onderbelicht terwijl gewasbeschermingsmiddelen juist van grote waarde zijn voor een constante, betaalbare en kwalitatief hoogstaande aanvoer van groenten, fruit en sierteeltgewassen, bijdragen aan het oplossen van fytosanitaire problemen en zwaar handwerk voorkomen.

Drie situaties vielen de afgelopen jaren op. De meest recente is het gebruik van het grondontsmettingsmiddel metam natrium in lelies. Enkele omwonenden werden misselijk. Het Vara-programma Zembla pakte daarmee groots uit.

Een tweede voorbeeld  betrof het gebruik van glyfosaat op verhardingen. Niet op landbouwgronden, maar op openbare verhardingen (stoepen, straten, perrons). Deze spoelen af naar het oppervlaktewater en de drinkwaterbedrijven claimen daardoor extra zuiveringskosten te moeten maken, terwijl staatssecretaris Mansveld onlangs aan de Tweede Kamer meldde dat 'zelfs als glyfosaat in het geheel niet meer zou worden aangetroffen, blijft zuivering van het oppervlaktewater nodig. Het is niet zo dat dan een bepaalde concrete zuiveringsstap buiten gebruik kan worden gesteld'.

Het derde voorbeeld is de bijendiscussie. Neonicotinoïden zouden volgens pressiegroepen hoofdoorzaak zijn van de bijensterfte.

Of registreer je om te kunnen reageren.