Akkerbouw

Nieuws 1649 x bekeken

Pfeifer & Langen betaalt minder voor bieten

Elsdorf - De Duitse bietenverwerker Pfeifer & Langen en telersorganisatie Rheinische Rübenbauer-Verband (RVV) zijn het voor de quotumbietenprijs voor de oogst van afgelopen jaar eens geworden over een basisprijs van 40,30 euro per ton. Dat is minder dan in het voorafgaande jaar toen 43 euro werd overeengekomen. De partijen zijn desondanks, want afgezet tegen de momenteel dalende suikerprijzen in de EU, tevreden met het overlegresultaat. Dat meldt teeltadviesbureau LIZ.

Volgens LIZ onderstreept de bietenprijs de sterke concurrentiepositie van de bietenteelt in vergelijking met de andere akkerbouwgewassen. Voor de komende oogst zijn de vooruitzichten op nogmaals een gunstige prijs echter wel aanzienlijk geringer, erkent LIZ. Inclusief de toeslagen komt de prijs 2013/14 in de praktijk uit op krap 50 euro per ton (in 2012/13 was het ruim 5 euro meer). Voor industriebieten betaalt Pfeifer & Langen een basisprijs van 27,50 euro en voor surplusbieten 22,60 tot 27,50 euro exclusief toeslagen van 2,08 tot 2,85 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.