AkkerbouwNieuws

Patentaanvraag Monsanto goedgekeurd

Den Haag – Het Europees Octrooibureau in München heeft een patentaanvraag van Monsanto voor het screenen en selecteren van sojaplanten voor klimaateigenschappen goedgekeurd. Monsanto kan hiermee bij 250 exotische sojasoorten kijken onder welke klimaatomstandigheden de hoogste opbrengsten gehaald kunnen worden. Het gaat om soorten die zowel in het wild voorkomen als soorten die geteeld worden in Azië en Australië.

Volgens de Partij voor de Dieren kan Monsanto met dit patent het alleenrecht claimen van 250 soorten soja. De PvdD heeft daarom Kamervragen gesteld. De partij wil weten wat staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw ervan vindt dat het Europees Octrooibureau dit patent heeft verleend.

De partij vindt dat de genetische eigenschappen van de soorten publiek bezit zijn en dat deze van groot belang zijn voor verdere veredeling van sojarassen die bestand zijn tegen klimaatverandering. Het patent van Monsanto kan volgens PvdD verdere ontwikkelingen van sojarassen erg in de weg zitten.

PvdD vraagt Dijksma om bezwaar aan te  tekenen bij het Europees Octrooibureau tegen het verlenen van het genoemde patent aan Monsanto.

Beheer
WP Admin