Akkerbouw

Nieuws 1971 x bekeken 4 reacties

Patentaanvraag Monsanto goedgekeurd

Den Haag - Het Europees Octrooibureau in München heeft een patentaanvraag van Monsanto voor het screenen en selecteren van sojaplanten voor klimaateigenschappen goedgekeurd. Monsanto kan hiermee bij 250 exotische sojasoorten kijken onder welke klimaatomstandigheden de hoogste opbrengsten gehaald kunnen worden. Het gaat om soorten die zowel in het wild voorkomen als soorten die geteeld worden in Azië en Australië.

Volgens de Partij voor de Dieren kan Monsanto met dit patent het alleenrecht claimen van 250 soorten soja. De PvdD heeft daarom Kamervragen gesteld. De partij wil weten wat staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw ervan vindt dat het Europees Octrooibureau dit patent heeft verleend.
De partij vindt dat de genetische eigenschappen van de soorten publiek bezit zijn en dat deze van groot belang zijn voor verdere veredeling van sojarassen die bestand zijn tegen klimaatverandering. Het patent van Monsanto kan volgens PvdD verdere ontwikkelingen van sojarassen erg in de weg zitten.
PvdD vraagt Dijksma om bezwaar aan te  tekenen bij het Europees Octrooibureau tegen het verlenen van het genoemde patent aan Monsanto.

Laatste reacties

 • bbuizer

  Het Europees Octrooibureau is 'lobby made' en daarmee ondemocratisch. Zo snel mogelijk op de schop ermee, wat mij betreft. De voedselproductie in Europa en wereldwijd moet hoognodig gedemocratiseerd worden. We hebben in het weste altijd de mond vol van democratie, maar als het puntje bij paaltje komt gaan degenen die in dienst staan van de EU achter de schermen of in achterkamertjes dealen. Daar lijkt ook hier weer het geval.
  Ik zou het verstandig - en in boerenbelang (!) - vinden van LTO en COPA als zij hiertegen in verweer kwamen.

 • bbuizer

  Het Europees Octrooibureau is 'lobby made' en daarmee ondemocratisch. Zo snel mogelijk op de schop ermee, wat mij betreft. De voedselproductie in Europa en wereldwijd moet hoognodig gedemocratiseerd worden. We hebben in het westen altijd de mond vol van democratie, maar als het puntje bij paaltje komt gaan degenen die in dienst staan van de EU achter de schermen of in achterkamertjes dealen. Dat lijkt ook hier weer het geval.
  Ik zou het verstandig - en in boerenbelang (!) - vinden van LTO en COPA als zij hiertegen in verweer kwamen.

 • Bloemestein

  Jeetje, de Pvdd doet eens iets postiefs voor de landbouw.
  Petje af.

 • B.L. Tijdens

  Een belangrijk fundament van de mondiale voedselproductie, het zelf kunnen vermeerderen van gewassen door boeren, komt hiermee steeds verder op de tocht te staan. Op het gebied van GMO zijn ontwikkelingen gaande waar het merendeel van de Europese bevolking zich absoluut niet in kan vinden, doch welke door de politiek onder druk van discutabele lobby sluipenderwijs wordt geaccepteerd. Totdat er geen weg meer terug is. We worden zo met z'n allen verkocht aan een paar multinationals die straks monopolist zijn op het gebied van vermeerdering en daar over de rug van consument en boer financieel gewin bij gaan halen. Nog los van het feit dat GMO ons nooit de zelfgeclaimde voordelen zal gaan brengen.
  De PvdD neemt vaak te extreme standpunten in, maar slaat hier de spijker volledig op zijn kop. Van de VVD verwacht ik (helaas) helemaal niets in deze, maar je zou mogen verwachten dat in ieder geval ook het CDA de handschoen oppakt. Evenals LTO en COPA.

Of registreer je om te kunnen reageren.