Akkerbouw

Nieuws 1654 x bekeken 1 reactie

Nieuw soort resistentie tegen phytophthora

Wageningen – Onderzoekers van Wageningen UR hebben een nieuw type resistentie gevonden om aardappelen weerbaarder te maken tegen phytophthora. Dat meldt WUR-uitgave Resource.

Deze ontdekking leidt niet tot een phytophthoraresistente aardappel op korte termijn, maar biedt wel perspectief voor de toekomst. Het gewas kan weerbaarder worden gemaakt tegen de ziekte.

De nieuwe resistentievorm is gebaseerd op het eiwit LecRK, gevonden in modelplant Arabidopsis. Wageningse onderzoekers doen veel moleculair onderzoek met deze plant. Het eiwit werkt aan de buitenkant van de plantencel. Dat maakt het voor de ziekteverwekker moeilijk om de plant binnen te dringen.

De resistentie die tot nu toe wordt gebruikt om aardappelen weerbaarder te maken tegen phytophthora herkennen ongewenste indringers in de plantencel. Dit type resistentie wordt echter gemakkelijk doorbroken, omdat de ziekteverwekker snel muteert en zo aan de herkenning kan ontsnappen.

De volgende stap is het nagaan van de werking van de eiwitten en het vinden van de varianten die de meeste resistentie geven. Daarna willen de onderzoekers de nieuwe resistentie combineren met de bekende resistentie-eiwitten in de plantencel.

Eén reactie

  • Paul De Proft

    Mooi werk !!!
    Mogelijk dagen er terug tegenstanders op, maar ze kunnen niks dan er tegen zijn , maar nooit iets positief verwezenlijken ! Arme tegenstanders sukkelaars !!!

Of registreer je om te kunnen reageren.