Akkerbouw

Nieuws 939 x bekeken

Italië krijgt streekaardappel

Brussel – De Europese Commissie erkent een Italiaanse aardappel als streekproduct. Het gaat om de Patata dell'Alto Viterbese, die wordt geteeld op de oud-vulkanische grond in de regio Lazio rond het Kratermeer van Bolsena. De teelt is vooral gegroeid sinds de jaren zeventig.

Naast de Italiaanse aardappel kregen nog drie producten de status van Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Het betreft Beiers gebak, Hongaarse paprika en Litouws roggebrood. Brussel heeft inmiddels meer dan 1.200 voedingsproducten erkend als streekproduct. In Nederland heeft de aardappel Opperdoezer Ronde ook een EU-erkenning als Beschermde Oorsprongs Benaming (BOB). Dan gelden aanvullende eisen bovenop de BGA-erkenning. De aardappel mag alleen rondom het Noord-Hollandse dorp Opperdoes worden geteeld en verwerkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.