Akkerbouw

Nieuws 3300 x bekeken 1 reactie

Hoogste opbrengst bieten in Flevoland

Dinteloord - De financiële opbrengst van de suikerbietenteelt wordt grotendeels bepaald door de suikeropbrengst per hectare. Flevoland scoort qua suikeropbrengst het hoogst. Dat blijkt uit het Unitip-verslag over teeltjaar 2013.

Telers die deelnemen aan het teeltregistratie- en adviesprogramma van Suiker Unie realiseerden gemiddeld een suikeropbrengst van 13.767 kilo per hectare met een suikergehalte van 16,95 procent en 81,1 ton bieten per hectare. Landelijk is voor 2013 de suikeropbrengst 660 kilo per hectare lager. Deze was gemiddeld 13.208 kilo per hectare met 16,88 procent suiker en 78,2 ton bieten.

Unitip-telers realiseerden in Flevoland met 15.689 kilo per hectare de hoogste suikeropbrengst. De andere kleigebieden volgen op afstand. Het teeltgebied Holland komt op de tweede plaats met 14.218 kilo suiker per hectare, bijna 1.500 kilo minder. Uitgaande van een bietenprijs van 45 euro per ton bij een suikergehalte van 16 procent levert dat in Flevoland een financiële opbrengst van 4.776 euro per hectare. In Holland is dat 4.346 euro, 430 euro per hectare minder.

In het zuidoostelijk zandgebied is de financiële opbrengst met 3.833 euro per hectare het laagst. Deze opbrengst is gehaald met 12.736 kilo suiker per hectare uit 76,2 ton bieten met een suikergehalte van 16,73 procent. In de regionale vergelijking valt het grote verschil in suikergehaltes op tussen de noordelijke en zuidelijke teeltgebieden. Het Noorden zit boven de 17 procent suiker, het Zuiden er onder. Door het lagere suikergehalte is ook de winbaarheid in deze gebieden nog eens lager dan in de andere teeltgebieden. Dat heeft een extra negatief effect op de financiële opbrengst.

Eén reactie

  • wullum

    Logisch,daar zijn de teeltomstandigheden optimaal

Of registreer je om te kunnen reageren.