Akkerbouw

Nieuws 1090 x bekeken

Grens Rusland nog dicht voor pootgoed uit EU

Den Haag – De grens van Rusland zit, in tegenstelling tot eerdere berichten, nog altijd dicht voor pootgoed uit de EU.

De Nederlandse pootgoedsector reageerde verbaasd op de mededeling van het ministerie van Economische Zaken dat export weer mogelijk is. "Ons is niets bekend." Rusland stelde op 1 juni vorig jaar een importverbod in voor alle poot- en consumptieaardappelen uit de EU. Moskou vindt dat Brussel onvoldoende garanties geeft dat de aardappelen uit ziektevrije gebieden komen.

Jan Gottschall, secretaris pootaardappelen bij de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO), geeft aan dat pootgoedexport naar Rusland nog niet aan de orde is. "Wij hebben hierover geregeld contact met het ministerie van Economische Zaken", legt hij uit. "Het zou mooi zijn als de export snel op gang komt, maar dat is nu nog niet mogelijk."

De eerstvolgende stap is dat het ministerie op korte termijn overleg heeft met de Russische fytosanitaire dienst om te komen tot een oplossing. "De Russen hebben een aantal voorwaarden gesteld waaronder export mogelijk zou zijn, waaronder het uitvoeren van een partij-inspectie. Dit is voor ons momenteel niet acceptabel. Overigens is de export naar een land buiten de Europese Unie alleen mogelijk als de NVWA toestemming geeft en een fytocertificaat afgeeft."

Ook Jan van Hoogen, directeur van pootgoedhandelshuis Agrico, was verrast door de berichten. "De Russen komen eerst kijken hoe wij de keuring hebben ingericht. Dat hebben ze vorige week in Finland gedaan, maar daarmee is de export niet gelijk weer op gang. Het is ook nog lang geen mei."

Agrico houdt rassen vast voor de Russische markt. "Laat ze eerst rustig hun werk doen, zodat we hier allemaal zonder gezichtsverlies uit kunnen stappen."

Of registreer je om te kunnen reageren.