Akkerbouw

Nieuws 1377 x bekeken

Export consumptieaardappelen loopt op

Den Haag – De export van consumptieaardappelen begint eindelijk wat aan te trekken. In januari is 90.274 ton verkocht aan buitenlandse afnemers. Niet eerder dit seizoen (vanaf juli) noteert het Hoofdbedrijfschap voor de Agrarische Groothandel zo'n grote maandelijkse export. In december stak slechts een bescheiden 70.027 ton aardappelen de grens over.

Van de oogst van 2013 is tot en met januari 430.388 ton aardappelen geëxporteerd. Het vijfjaarlijkse gemiddelde voor deze periode ligt op 470.451 ton. De export loopt 8,5 procent achter op het gemiddelde van de laatste vijf jaar.

België koopt zoals gewoonlijk de meeste aardappelen. Van alle exportaardappelen van oogst 2013 hebben de zuiderburen 41 procent gekocht. Maar België heeft minder Nederlandse aardappelen nodig dan vorig seizoen. België kocht tot en met januari 178.008 ton aardappelen. Dat is 10 procent minder dan vorig seizoen in dezelfde periode.

De export naar het Verenigd Koninkrijk ligt veel lager. In 2012 mislukte daar de aardappeloogst waardoor het land veel buitenlandse aardappelen nodig had. Afgelopen herfst verliep de oogst beter. Van de Nederlandse oogst 2013 kocht het Verenigd Koninkrijk tot en met januari 27.467 ton aardappelen. Het seizoen daarvoor was dat 89.870 ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.