Akkerbouw

Nieuws

Euronext start handel koolzaadschroot en -olie

Parijs – De termijnmarkt in Parijs (Matif) wil contracten invoeren voor koolzaadolie en koolzaadschroot. Het betreft zowel termijncontracten als opties. De handel in de contracten moet eind dit jaar van start gaan, meldt Euronext.

De beurs noemt als reden dat de handel in koolzaad wereldwijd toeneemt, in 10 jaar met 80 procent. In 2007 introduceerde Euronext al eens termijncontracten voor koolzaadolie, maar stopte daar snel weer mee bij gebrek aan belangstelling.

In Parijs wordt al sinds 1994 gehandeld in termijncontracten en opties voor koolzaad. Vorig jaar verhandelde Parijs bijna 1,9 miljoen contracten koolzaad. Dat komt overeen met 93 miljoen ton. Dat is ruim vier keer de totale koolzaadoogst in de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.