Akkerbouw

Nieuws

Duitse suikerproducenten krijgen boete

Berlijn – De Duitse kartelautoriteiten leggen drie Duitse suikerproducenten een boete op van 280 miljoen euro. Volgens het Bundeskartellamt hebben Südzucker, Nordzucker en Pfeifer & Langen verboden afspraken gemaakt vanaf de jaren negentig tot 2009.

Het Bundeskartellamt wil alleen zeggen dat de totale boete ongeveer 280 miljoen euro is. Südzucker meldt dat het concern 195,5 miljoen euro moet betalen. Nordzucker wil alleen kwijt dat de boete lager is dan 10 miljoen euro. Pfeifer & Langen doet er geen mededelingen over. Volgens de kartelautoriteit verdeelden de drie grootste Duitse suikerproducenten de binnenlandse afzetmarkt. Afnemers in een bepaalde regio konden maar bij één suikerproducent terecht. Dat is verboden. Het Bundeskartellamt deed in 2009 invallen bij de drie Duitse producenten. Niet alleen de concerns kregen boetes opgelegd. Dat geldt ook voor zeven bestuurders bij de bedrijven, meldt directeur Andreas Mundt van het Bundeskartellamt. "De bedrijven wilden de hoogst mogelijke suikerprijs afdwingen."

Het Duitse onderzoek staat los van het Europese onderzoek naar kartelvorming in de suikersector. DG Competition, het Europese directoraat-generaal van mededinging, deed in april 2013 invallen bij suikerproducenten in diverse lidstaten. Een woordvoerder van eurocommissaris Joaquín Almunia (mededinging) meldt dat het onderzoek is stop gezet. "De Europese Commissie had in eerste instantie aanwijzingen dat de suikersector afspraken maakte over de prijs en levering van suiker. Dit is niet bevestigd door de informatie die we in beslag hebben genomen."

Of registreer je om te kunnen reageren.