Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Cosun: opnieuw onderzoek bieten laden met muis

Breda – Cosun onderzoekt of het rendabel is om bieten op te laden met een muis bij de teler.

Daarbij kijkt de coöperatie niet alleen naar de kostenbesparing bij het transport, maar ook naar de verbetering van de efficiëntie in de fabrieken.

Zo'n onderzoek is al eens eerder gedaan, zei Jan Willem van Roessel, secretaris van de raad van beheer van Cosun bij de presentatie van de jaarcijfers. "Maar toen keken we alleen naar de kostenbesparing doordat we minder grond naar de fabrieken vervoerden. Dat onderzoek wees uit dat het niet rendabel is, gezien de investering in een muis. Nu nemen we in het onderzoek ook mee of we door de aanvoer van schonere bieten kosten kunnen besparen in de fabrieken. We willen de capaciteit van de fabrieken verder vergroten. Dan scheelt het als je minder hoeft te investeren in de wasstraat."

Voorzitter Jos van Campen van de raad van beheer erkent dat het gebruik van een bietenmuis niet alleen voordelen heeft. "De grond blijft op het erf achter. De teler moet dat tijdelijk opslaan."

De zuidoostelijke coöperatie CSV Covas gebruikt wel een bietenmuis bij het opladen van de bieten. Cosun laat die bieten verwerken in Duitse fabrieken. Die stellen als eis dat de bieten met een muis worden opgeladen.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.