Akkerbouw

Nieuws

Cargill weigert transgene mais voor export

Minneapolis – Graanhandelshuis Cargill weigert de transgene maissoort Agrisure Duracade (5222) van Syngenta te exporteren. Cargill is bang dat importerende landen de grenzen sluiten voor mais uit de VS.

Ook graanhandelshuis Bunge overweegt geen Duracade mais te accepteren voor exportbestemmingen om vermenging te voorkomen, meldt persbureau Reuters. Bunge weigert al Viptera-mais van Syngenta.

China blokkeerde sinds november ruim 600.000 ton mais uit de VS omdat er Agrisure Viptera (MIR 162) in zat. Dat is een transgene maisvariëteit van Syngenta die geen toelating heeft in China. De mais werd meestal doorverkocht aan andere landen, maar tegen lagere prijzen. Dat kostte de Amerikaanse exporteurs veel geld.  Daarom vroegen de National Grain and Feed Association (NGFA) en de North American Export Grain Association (NAEGA) aan Syngenta om de verkoop van Duracade en Viptera op te schorten tot beide maissoorten een toelating hebben in China. Syngenta weigert dat. Daarom kondigt Cargill aan geen Duracade-mais te kopen voor een buitenlandse bestemming.

Duracade is door genetische modificatie resistent gemaakt tegen de maiswortelboorder. De maissoort kreeg vorig jaar in de VS een teelttoelating. De mais kan dit jaar voor het eerst worden geteeld in de VS. Viptera kreeg in 2010 een toelating in de VS.

Viptera en Duracade zijn verboden in China, evenals in de EU. Beide landen importeren veel mais uit de VS. Duracade kreeg wel een toelating in Mexico, Zuid-Korea en Japan, die eveneens veel Amerikaanse mais kopen. Japan en de EU zijn de grootste maisimporteurs in de wereld. De VS verwacht dat China binnen tien jaar die plaats over heeft genomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.