Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Brussel wil meer suiker op markt

Brussel – De EU importeert minder suiker dan de Europese Commissie had verwacht. Daarom overweegt Brussel om extra suiker toe te laten op de voedingsmarkt. Dat kan door een extra importquotum. Ook kan Brussel extra surplussuiker toelaten voor verkoop als voedingssuiker, waar gewoonlijk alleen quotumsuiker voor mag worden gebruikt.

Er komt weinig suiker uit Brazilië. Importeurs in de EU mogen binnen het zogenoemde CXL-quotum een bepaalde hoeveelheid suiker uit Brazilië invoeren tegen een invoerheffing van 98 euro in plaats van 319 euro. Toch wordt er weinig gebruik van gemaakt. De Braziliaanse overheid heeft regio's aangewezen van waaruit suiker naar de EU mag worden verkocht. Als die regio's ver van de havens liggen, maakt dat het transport duur. Ook zijn vergunningen nodig voor de export.

Ook uit de zogenoemde ACS/ACP landen komt weinig suiker naar de EU. Deze landen mogen een bepaalde hoeveelheid suiker naar de EU exporteren zonder invoerheffing. Maar de exporteurs in deze landen hebben moeite grote partijen kwaliteitssuiker te leveren.

De Commissie verwacht dat de import van suiker 500.000 ton achter blijft bij de verwachting. Daarom wil de Commissie meer import toelaten. De lidstaten zijn verdeeld over het voornemen. Lidstaten met een eigen suikerproductie, zoals Nederland, willen geen extra import. Lidstaten zonder bietenteelt willen dat juist wel.

Voorzitter Jos van Campen van de raad van beheer van Cosun verwerpt het plan van de Commissie. "Er is suiker genoeg in de EU. De Commissie beïnvloedt zo de suikerprijs. Dat mag de Commissie helemaal niet."

Ook de Europese boerenorganisatie Copa Cogeca roept de lidstaten op om het voorstel af te wijzen. Volgens Copa leidt het plan tot meer druk op de Europese suikermarkt en verstoort het de suikermarkt.

Copa wijst erop dat de suikerprijzen in de EU sinds januari 2013 met 100 euro per ton zijn gedaald, terwijl de suikervoorraad op het hoogste niveau is sinds 2007/2008. "Er is overproductie en de wereldmarktprijs voor witsuiker is lager dan de kostprijs. Het is daarom onacceptabel om nieuwe voorstellen voor verhoging van de suikerproductie aan te nemen", zegt secretaris-generaal Pekka Pesonen van Copa Cogeca. Hij maakt zich ernstig zorgen over de gevolgen voor de suikersector van het plan, waar volgens hem alleen de industrie die suiker gebruikt van profiteert.

Op 27 februari praat de Commissie opnieuw met de lidstaten over het voorstel.

Eén reactie

  • ed12345

    Het zal wel weer een kwestie van wie kan het beste lobby'en

Of registreer je om te kunnen reageren.