Akkerbouw

Nieuws 1636 x bekeken

Britse aardappel phytophthora-resistent

Norwich – Britse onderzoekers hebben een aardappel ontwikkeld die resistent is tegen de ziekte phytophthora. De aardappel zal echter eerst door de langdurige goedkeuringsprocedures van de Europese Unie moeten voordat hij eventueel in de handel gebracht kan worden.

De aardappel is het resultaat van een door de EU gesteund proef- en teeltproject van drie jaar door het John Innes Centre en het Sainsbury Laboratorium. Aan de basis daarvan lag het toevoegen van een gen van een in Zuid-Amerika in het wild voorkomende Desiree-aardappel (cisgenese). Volgens de onderzoekers kost phytophthora de Britse aardappelsector jaarlijks zo'n 75 miljoen euro. Zij stellen ook dat telers vele malen per jaar moeten spuiten om de ziekte te voorkomen of onder controle te houden. ''Ik denk dat het beter is deze ziekte onder controle te houden met genetica dan met chemische middelen. Het pootgoed zal duurder uitvallen, maar uiteindelijk is de teler voordeliger uit,'' aldus prof Jonathan Stones die het onderzoek leidde.

Hoewel er al met al niet meer dan 600 aardappelen zijn geteeld, is vele duizenden euro's besteed aan het afschermen van de proefvelden in de buurt van Norwich. Ook nu hebben organisaties in Groot-Brittannië die tegen genetische modificatie zijn zich onmiddellijk tegen het vercommercialiseren van de aardappelen verklaard.

Of registreer je om te kunnen reageren.