Akkerbouw

Nieuws 1043 x bekeken 3 reacties

Black Earth Farming schrijft weer rode cijfers

Moskou – Black Earth Farming (BEF) heeft het vierde kwartaal een verlies geboekt van 18,2 miljoen dollar (13,2 miljoen euro), waar een jaar eerder nog een winst van 7 miljoen dollar werd opgetekend. Over heel 2013 dook het megalandbouwbedrijf dat vooral in Rusland actief is 44,7 miljoen dollar (32,5 miljoen euro) in het rood. Het bedrijf leed volgens eigen opgave onder gemiddeld 23 procent lagere gewasprijzen en een natte, late en dure oogst.

Voor BEF betreft het alweer het achtste verlies in haar negenjarige bestaan. Alleen in 2012 kwam het bedrijf onder de streep positief uit, al was de winst toen met 6,6 miljoen dollar op een omzet van meer dan 208 miljoen dollar (nu 144 miljoen) miniem. Topman Richard Warburton noemde de terugkeer naar dieprode cijfers 'teleurstellend' en vat de malaise samen als 'te lage opbrengsten, te hoge kosten'.
Warburton belooft investeerders, BEF is genoteerd aan de beurs in Stockholm, 'meedogenloos' te zullen zijn wat betreft overheadkosten. Het bedrijf verkocht in 2013 715.000 ton agrarische producten, tegen 688.000 ton een jaar eerder. Het bedrijf produceert met name tarwe, mais en gerst maar heeft ook een fors areaal soja, koolzaad, zonnebloemzaad, suikerbieten en aardappelen. De opbrengsten blijven achter bij West-Europese niveaus, al is wel sprake van verbetering. Zo is de hectareopbrengst van wintertarwe gegroeid van 1,9 ton in 2010 tot 3,3 vorig jaar.
Warburton kondigt aan dat het bedrijf meer winstgevendheid zoekt in een betere productmix, waarbij suiker en aardappelen belangrijker worden. Het potentieel om de productie van deze producten fors op te voeren, is volgens de topman groot. Dit jaar zal het aardappelbedrijf fors uitdijen. Een deal voor vaste levering aan cola-, yoghurt- en chipsproducent PepsiCo kan leiden tot een verviervoudiging van het areaal.

Laatste reacties

  • ed12345

    Welk bedrijf (behalve overheid natuurlijk)kan overeind blijven bij 8 op 9 jaar verlies te draaien.Atlijd gedacht dat de russen alleen en ander alphabet hadden nooit geweten dat ook de cijfers voor de meeste anderen moeilijk te lezen zijn

  • flyinghollander

    ED12345 hier zit een heel ander verhaal achter.

  • agro1

    nou, 2 vertel dat dan eens. geen halve, intressant (jawel) doende dingsigheidjes.

Of registreer je om te kunnen reageren.