Akkerbouw

Nieuws 1078 x bekeken

Belgische aardappelvoorraad boven gemiddeld

Kruishoutem (B) - De Belgische aardappelvoorraad blijft op een hoger peil dan in het voorgaande seizoen. Begin februari lag er een hoeveelheid van 1,72 miljoen ton aardappelen. Dat is 460.000 ton meer dan in februari 2013, toen België een erg kleine voorraad had na een erbarmelijke oogst. Het is ook een plus, van 100.000 ton, ten opzichte van het gemiddelde van de februaripeiling in de voorgaande vijf seizoenen.

Ook bij de vorige peiling, in november 2013, bleek de voorraad hoger, ca. 90.000 ton boven het vijfjarig gemiddelde. Een en ander blijkt uit de peilingen die zijn gedaan door de onderzoeksinstituten voor de Belgische aardappelsector PCA, Fiwap en Carah. Uit de meting blijkt dat nog 52 procent van de totale productie aan bewaaraardappelen op voorraad lag.

Van de nog resterende aardappelen in opslag is volgens PCA en haar zusterorganisaties de helft vrij verkoopbaar. De hoeveelheid al gecontracteerde aardappelen in de schuren bij de telers is beduidend groter dan het vijfjarig gemiddelde, te weten ongeveer 170.000 ton. De hoeveelheid vrije aardappelen is 70.000 ton kleiner. Ook wat dat betreft is het beeld ongeveer gelijk aan dat van november.

De gewijzigde verhouding tussen vrij en gecontracteerd is mede het gevolg van een gestegen productie van 'andere bewaarrassen' dan Bintje. Van de nog aanwezige voorraad is 61 procent Bintje, dat is minder dan het vijfjarige gemiddelde.

Tussen de oogst en 1 februari is in België ongeveer 1,6 miljoen ton bewaaraardappelen afgeleverd: 0,94 miljoen ton Bintje en 0,65 miljoen ton andere bewaarrassen. Dit is net zoveel als het vijfjarig gemiddelde en evenveel als vorig seizoen.

De hoeveelheid tussen 1 november en 1 februari afgeleverde aardappelen bedraagt 880.000 ton. Ook dit is evenveel als het gemiddelde van de voorbije 5 jaar. PCA meldt dat er voor zowel Bintje als de andere bewaarrassen een 'normale' afzet is geweest in vergelijking met eerdere seizoenen. Dat geldt ook voor de afzet vrije en gecontracteerde aardappelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.