Akkerbouw

Nieuws

BAI: telers hebben nog maar 540.000 ton vrije aardappelen

Zoetermeer - De telers van consumptieaardappelen hebben nog maar een minieme hoeveelheid vrij verkoopbare aardappelen in voorraad, naar schatting 15 procent van de totale bruto opbrengst oogst 2013. Dat blijkt uit de altijd in februari uitgevoerde enquête onder telers met meer dan 2 hectare consumptieaardappelen, dit jaar in opdracht van RVO.nl (voorheen Productschap Akkerbouw).

Het genoemde percentage komt overeen met 540.000 ton. Dat is 270.000 ton minder dan in februari gemiddeld aan 'vrije' aardappelen over was in de voorgaande vijf jaar. Vorig jaar was er nog 130.000 ton meer vrije aardappelen over, van een nagenoeg even grote oogst. Het valt op dat er al bijzonder veel aardappelen zijn afgeleverd, in totaal bijna 500.000 ton meer dan vorig jaar. De tarra in de afgeleverde tonnen bedraagt volgens de telers gemiddeld 7,5 procent tegen 8,5 procent een jaar geleden. De tarra op de nog vrije aardappelen in de schuur is geschat op 9,6 procent (vorig jaar 9 procent).

Of registreer je om te kunnen reageren.