AkkerbouwNieuws

Zesde aardappelhoop in brand gestoken

Veendam – Opnieuw is een hoop zetmeelaardappelen in brand gestoken in de Groningse regio Veendam. Daarmee komt het aantal op zes. Sinds half november worden hopen fabrieksaardappelen waar net stro op is gelegd aangestoken.

Dit gebeurt tussen Veendam en Pekela, zegt akkerbouwer Hein in ’t Hout uit Veendam. Hij is een van de slachtoffers. “Het gebeurt bij hopen die aan wegen liggen waar niemand woont. De daders kunnen ongestoord hun gang gaan. Tegen de tijd dat de brand wordt opgemerkt, is er niemand meer te bespeuren.”

Het lijkt erop dat het steeds dezelfde dader of daders is, want de werkwijze is per hoop identiek. “Er wordt toegeslagen als het stro er net op ligt, want dan is het nog droog. Het vliesdoek dat eronder ligt, wil natuurlijk ook goed branden.”

Van de aardappelhoop van In ’t Hout was 20 procent verloren. Gelukkig was hij verzekerd. “De bovenste laag aardappelen was gaar. De overige 120 ton is nog gewoon naar Avebe gegaan.”

Dit hebben de telers in voorgaande jaren niet eerder meegemaakt. “Je begrijpt het niet en voelt je zo machteloos. Niemand wordt hier beter van.”

Preventie is lastig. “De politie controleert extra, maar dit is bijna niet te voorkomen. Dat het de laatste tijd veel heeft geregend, is een geluk. Het stro is te nat om te branden.”

Beheer
WP Admin