Akkerbouw

Nieuws 5 reacties

Zesde aardappelhoop in brand gestoken

Veendam – Opnieuw is een hoop zetmeelaardappelen in brand gestoken in de Groningse regio Veendam. Daarmee komt het aantal op zes. Sinds half november worden hopen fabrieksaardappelen waar net stro op is gelegd aangestoken.

Dit gebeurt tussen Veendam en Pekela, zegt akkerbouwer Hein in 't Hout uit Veendam. Hij is een van de slachtoffers. "Het gebeurt bij hopen die aan wegen liggen waar niemand woont. De daders kunnen ongestoord hun gang gaan. Tegen de tijd dat de brand wordt opgemerkt, is er niemand meer te bespeuren."

Het lijkt erop dat het steeds dezelfde dader of daders is, want de werkwijze is per hoop identiek. "Er wordt toegeslagen als het stro er net op ligt, want dan is het nog droog. Het vliesdoek dat eronder ligt, wil natuurlijk ook goed branden."

Van de aardappelhoop van In 't Hout was 20 procent verloren. Gelukkig was hij verzekerd. "De bovenste laag aardappelen was gaar. De overige 120 ton is nog gewoon naar Avebe gegaan."

Dit hebben de telers in voorgaande jaren niet eerder meegemaakt. "Je begrijpt het niet en voelt je zo machteloos. Niemand wordt hier beter van."

Preventie is lastig. "De politie controleert extra, maar dit is bijna niet te voorkomen. Dat het de laatste tijd veel heeft geregend, is een geluk. Het stro is te nat om te branden."

Laatste reacties

 • marc47

  Je moet iets als de prijs laag is.

 • agratax2

  @marc47. Dit is een smerige insinuatie de AVEBE aardappelen doen al vele jaren dezelfde prijs en gaan niet mee in de jojo van de consumptie. Dit jaar zullen de AVEBE boeren blij zijn met het leveringsrecht, krijgen ze tenminste geen bodemprijs zoals de vrije frite boeren.

 • Klomp

  schaam je mark47 met deze onzin opmerking,

 • Tiny1946

  Marc47 die onzinnige lompe opmerking zou je beter achterwege laten dit zou bij jou {als er op het bedrijf aardappelen voor komen} ook kunnen gebeuren.

 • mafex

  wordt tijd dat we weer plastic over de aardappellen doen

  het stro wordt dan weer zo natt van de condens, dat zelf de beste pyromaan hier geen antwoord op heeft

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.