Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

'Versoepeling vergroening bespaart akkerbouw miljoenen'

Lelystad – De versoepeling van de vergroeningseisen bespaart de Nederlandse akkerbouw jaarlijks €15 miljoen tot €20 miljoen euro.

Akkerbouwers kunnen door de versoepeling meer vanggewassen telen voor de vergroening. LTO heeft zich hard gemaakt voor die versoepeling, zei voorzitter Jaap Haanstra van de LTO-vakgroep Akkerbouw op een bijeenkomst in Lelystad.

Vanaf 2015 tot en met 2020 geldt een nieuw landbouwbeleid in de EU. Akkerbouwers moeten 5 procent van hun land inrichten als ecologisch aandachtsgebied. Aanvankelijk telden vanggewassen alleen mee na de teelt van vlas of hennep. Na moties van de Tweede Kamer tellen alle vanggewassen mee. De versoepeling bespaart de akkerbouw €15 miljoen tot €20 miljoen euro per jaar, stelt Haanstra. "Dankzij de versoepeling kunnen akkerbouwers zo'n 7.000 hectare extra graan, bollen of vollegrondsgroenten telen. Uitgaande van een gemiddelde opbrengst van €2.000 tot €2.500 per hectare, kom je op dat bedrag."

Haanstra erkent dat een akkerbouwer kosten maakt om een vanggewas te zaaien. "Maar een vanggewas zorgt voor extra organische stof. Dat is goed voor de bodemvruchtbaarheid, maar moeilijk in geld uit te drukken."

Eén reactie

  • info36

    Zeer goed werk verricht Jaap! Zijn we tenminste van al dat geneuzel af.

Of registreer je om te kunnen reageren.