Akkerbouw

Nieuws

VS en Mexico sluiten suikerakkoord

Washington – De Verenigde Staten en Mexico hebben een definitief akkoord bereikt dat een maandenlang suikerconflict beëindigd. De landen kwamen tot een akkoord dat voorkomt dat de VS hoge invoerheffingen invoert op importen van suiker vanuit Mexico.

De overeenkomst komt goeddeels overeen met een ontwerpdeal die in oktober werd gesloten. De VS spreekt met Mexico af verder geen onderzoek in te stellen naar eventuele verkoop van Mexicaanse suiker in de VS ver onder de prijs die in Mexico wordt gerekend. De VS ziet tevens af van strafheffingen van 36 cent per kilo geïmporteerde ruwe suiker en 41 cent per kilo geraffineerde suiker. Mexico had hierop volgend mogelijk een 'strafheffing' op Amerikaanse maisfructose ingesteld.
Mexico gaat akkoord met een exportlimiet die neerkomt op 100 procent van de Amerikaanse behoefte na aftrek van Amerikaanse productie en invoer via tariefcontingenten. Daarbij wordt gebruik gemaakt van cijfers van het Amerikaanse landbouwministerie. Mexico verdeeld het toegestane suikervolume over producenten en stelt verplichte exportlicenties in. Mexico gaat akkoord met vastgestelde minimumprijzen.
Vorig jaar exporteerde Mexico circa 2 miljoen ton suiker naar de VS. Een serie landbouwgroepen startte in maart een lobby tegen wat zij 'dumping' van gesubsidieerde Mexicaanse suiker noemt. In augustus en oktober stelde het Amerikaanse ministerie van economische zaken antidumping- en antisubsidieheffingen in en werden importeurs verplicht een waarborgsom te storten.

Of registreer je om te kunnen reageren.