Akkerbouw

Nieuws 3229 x bekeken

Solynta wil hybride aardappel vermarkten

Wageningen – Biotechbedrijf Solynta wil in 2018 een commercieel hybride aardappelras vermarkten. Dat lijkt directeur Gerard Backx van aardappelhandelhuis HZPC snel.

Solynta stelt dat het bruikbare diploïde hybride aardappelrassen heeft gekweekt. Het bedrijf kreeg daar dit jaar patent op. De overheid riep de veredelingstechniek van Solynta uit tot Nationaal Icoon 2014. Solynta start volgend jaar met veldproeven. In 2018 wil het bedrijf het eerste commerciële hybride diploïde aardappelras vermarkten. Veredelaars proberen al ruim een eeuw om bruikbare diploïde hybride aardappelen te kweken.

HZPC kweekt al jaren met diploïde aardappelplanten voor onderzoeksdoeleinden, zegt Backx. "Als het lukt hybride aardappelen te maken, kun je de genetische verbetering versnellen. Ook HZPC steekt er tijd en energie in. Maar dat Solynta een commercieel hybride ras in 2018 op de markt kan zetten, lijkt me snel."

Solynta wil vervolgens de aardappelen zo veredelen dat ze kunnen worden geteeld uit zaad. Dat noemt Backx een hele grote stap. "Daar werkt HZPC nog niet aan. Eerst moet het kweken van hybride rassen lukken. Aan het telen van aardappelen uit zaad wordt al meer dan vijftig jaar gewerkt, met slechts beperkt succes. Maar ook een aardappel uit zaad is nog vegetatief na te telen. Dus je krijgt niet gelijk het businessmodel zoals dat bestaat bij hybride zaadgewassen."

Backx heeft over deze ontwikkelingen al eens met telers en certificaathouders van HZPC gesproken. "Ik zeg iedere keer dat dit misschien mogelijk is vanaf 2030. Maar dat kan ook veel later zijn."

Ook coöperatie Agrico maakt in het kweekprogramma gebruik van diploïde aardappelen, zegt directeur Jan van Hoogen. "Want veel wilde aardappelen zijn diploïde. Maar de nakomelingen doen het slecht. De theorie van de homozygote inteeltlijnen klopt, maar werkt in de praktijk niet."

Dat geldt ook voor het telen van aardappelen uit zaad, zegt Van Hoogen. "Dat wordt al tientallen jaren geprobeerd. Het is nog nooit goed gelukt om daar gezonde planten uit te krijgen. Algerije heeft het ook eens geprobeerd. Na een jaar stapten ze weer over van zaad op knollen."

Of registreer je om te kunnen reageren.