Akkerbouw

Nieuws 1130 x bekeken 1 reactie

'Sojaprijs in 2015 zwaarst onder druk'

Utrecht – De prijs van sojabonen staat in 2015 het sterkst onder druk van alle akkerbouwgewassen.

Dat komt omdat bij sojabonen de voorraden het grootst zijn in verhouding tot het verbruik.

Dat schrijft Rabobank Agri Commodity Market Research (Rabo-ACMR) in een rapport over de prijzen van agrarische grondstoffen. De Rabo-analisten hebben een schatting gemaakt van de noteringen op de termijnmarkten in Chicago, New York en Parijs voor het laatste kwartaal van 2014 en de vier kwartalen van 2015.

Door grote oogsten staan de prijzen van tarwe, mais en sojabonen in 2015 onder druk, meldt de Rabobank. Bij tarwe verwacht De Rabobank de minste prijsdruk, omdat de voorraden klein blijven ten opzichte van het jaarlijkse verbruik. Als de productie volgend jaar tegen valt op het noordelijk halfrond, kan de tarweprijs weer snel stijgen.

Bij mais zijn de voorraden veel groter. Volgens de Rabobank groeit de verhouding tussen de eindvoorraad en het verbruik naar 21 procent. Dat is de hoogste stocks-to-use-ratio voor mais sinds 2002. Dat blijft de maisprijs ook in 2015 drukken. De Rabobank verwacht daardoor wel een krimp in het maisareaal. Akkerbouwers telen dan liever tarwe of sojabonen.

Bij suiker verwacht de Rabobank een duidelijke prijsstijging in 2015, ondanks de grote voorraden. Dat komt omdat de wereld in seizoen 2014/2015 meer suiker verbruikt dan het produceert, na vier seizoenen van suikeroverschotten.

Eén reactie

  • info36

    Het zoveelste gezwets van die Rabo.

Of registreer je om te kunnen reageren.