Akkerbouw

Nieuws 1130 x bekeken 1 reactielaatste update:12 dec 2014

'Rhizomanie de baas met resistenties'

Dronten – Bietentelers in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland moeten meer gebruik maken van resistenties. Die boodschap kwam duidelijk naar voren op de teeltvergadering van Suiker Unie, woensdagavond in Dronten.

De doorbraak van de rhizomanie-resistentie is een uitdaging in Flevoland. Bieteninstituut IRS beveelt aan om een ras met aanvullende resistentie te kiezen als de eerste symptomen van de doorbraak zijn te zien. "Het verschil in financiële opbrengst tussen een resistent en niet-resistent ras is gemiddeld 10 procent, maar in individuele gevallen kan het oplopen tot wel 28 procent", zegt Bram Hanse van het IRS. "Als rhizomanie-resistentie aanwezig is, kan het altijd uit om een resistent ras in te zetten. Neem geen risico's, want het kost te veel geld."

Peter Koopmans van Suiker Unie vult aan: "Als we naar de campagne kijken, zit Flevoland duidelijk boven het landelijk gemiddelde in suikergehalte, maar we zien twee duidelijke dips in de lijn. Dat is puur een doorbraak van rhizomanie geweest. Telers met aanvullende resistenties hadden toppers, de verschillen zijn dus groot. De ziekte komt overal wel voor, dus we moeten ons voordeel doen met de nieuwe resistente rassen. Dan is de ziekte te tackelen."

Eén reactie

  • eenvoudige boer

    Dit heeft niks met rhizoctonia te maken, maar op een nieuwe variant van rhizomanie.

Of registreer je om te kunnen reageren.