Akkerbouw

Nieuws 6 reacties

Rabobank: investeer in graan- en oliezadenketen

Utrecht – De infrastructuur en opslagcapaciteit in de ketens van graan en oliehoudende zaden zijn in de Europese Unie onvoldoende.

Dat concluderen de Rabobank en Copa Cogeca in een nieuw rapport. De bank ziet investeringsmogelijkheden.

In 2014 werd er een bovengemiddelde graanoogst binnengehaald in de Europese Unie. Volgens nieuwe prognoses van de Europese Commissie houdt deze trend aan tot 2024. De EU werd dit jaar de grootste tarwe-exportmarkt ter wereld en blijft van belang in de toekomstige handel.

Onvoldoende opslagcapaciteit belemmert echter de handel en toegang van de veeteeltindustrie tot voer, zeggen de onderzoekende partijen. "De logistieke infrastructuur voor graan en oliehoudende zaden in de EU biedt investeringsmogelijkheden", zegt Vito Martielli, analist granen en oliehoudende zaden bij de Rabobank. "Oost-Europa groeit het meest dankzij opbrengst- en exportpotentieel. Hier kunnen grote mondiale partijen en West-Europese inzamelaars hun inkoopmogelijkheden diversifiëren."

Max Schulman, voorzitter van de granenwerkgroep van Copa Cogeca, vindt dat het onderzoek op een zeer gunstig moment wordt gepubliceerd. "De trend in graanproductie bevestigt dat meer grondstoffen vanuit het achterland worden getransporteerd. Partijen moeten een oplossing vinden voor de huidige knelpunten in de opslaginfrastructuur om het langetermijnpotentieel te verzilveren en de wereldwijde handel te optimaliseren."

Copa Cogeca dringt er bij de EU op aan om projecten voor deze doeleinden op te nemen in Junckers investeringsplan van €315 miljard. De motivatie is dat hiermee groei en werkgelegenheid voor en na de primaire productie wordt gestimuleerd.

Laatste reacties

 • info36

  Investeer vooral niet in de Rabobank!

 • Cb1987

  #1 mee eens. Dat onkruid moet opgeruimd worden.

 • jp.bierema

  ?
  Ieder maakt fouten, of bent u graai graai Rijkman Groenink uit het oog verloren. (Het betrof onder meer fraude door ABN met geld van klanten, ontduiking van sancties en witwaspraktijken(bron:Wikipedia)) En Formule 1 sponsor ING. Volgens mij hebben die het ook alleen maar met hulp van de staat overleefd.
  Friesland Bank, moeten we die ook nog even aantippen?
  In ieder geval hebben ze bij Rabo toegegeven dat ze fouten hebben gemaakt en individuen hebben plaats gemaakt. Wat moeten ze dan nog meer doen?

 • info36

  Er zijn nagenoeg geen mensen vervolgd terwijl ze zware criminele feiten hebben gepleegd met die libor. Ook zijn er veel fouten gemaakt bij bepaalde regionale rabobanken met veel geld uitlenen aan malafide bedrijven waardoor ze tientallen miljoenen zijn kwijtgeraakt.
  Het normale MKB had het nakijken want daar werd nagenoeg geen geld meer aan uitgeleend terwijl dat de motor van de economie is.
  Wel hebben ze veel geld uitgeleend aan megakassen van 40 ha of meer die kort daarop ook naar de kloten gingen.
  Leuk beleid, overigens zijn ze wel steeds arroganter geworden.

 • joannes

  Er is geld te verdelen en Max Schulman, voorzitter van de granenwerkgroep van Copa Cogeca staat vooraan! Gesteund door Rabobank die natuurlijk mee eet via commissies! Zo worden de ¨sociale¨ EU plannen van Junckers investeringsplan van €315 miljard verkwanselt zonder dat het één sociaal plan heeft gediend behalve een paar aannemers die de heren lekker verwennen met reisjes e.d. voor de gunst en Oost Europese bouwvakkers die voor hongerlonen via uitzend constructies tewerk gesteld worden zoals in de wegenbouw. Politieke herverdeling verliest altijd zijn effectiviteit in het idee, het ontwerp, en de uitvoering omdat het maar één doel heeft; Geld besteden! Geloof je het niet? Kijk naar al die vliegvelden die nu werkeloos in Polen en Spanje werkeloos onder het gras groeien; betaald met EU subsidies. en Uitgevoerd door de kleine circel die de Politicy in het zadel houden!

 • pinkeltje

  Er wordt groei en werkgelegenheid voor en na de primaire productie gestimuleerd? Na de productie kan ik me nog wat bij voorstellen maar hoe groot die groei en werkgelegenheid voor de primaire productie dan moet zijn kan ik me minder bij voorstellen. Maar er is blijkbaar 315 miljard te verdelen. Geen wonder dat er partijen zijn die daar wel mooie plannen bij kunnen bedenken. Als er maar een aantal miljarden hun kant op komt. Geen idee trouwens hoe groot die knelpunten in de opslag infrastructuur zijn. Klinkt als veel geld dat naar Oost Europa zal gaan. Maar waarom dat zonodig uit Europese gelden moet?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.