Akkerbouw

Nieuws

Rabo: EU produceert meer suiker

Londen – De EU produceert dit seizoen 18,6 miljoen ton suiker. Dat is 12 procent meer dan in het vorige seizoen 2013/2014, meldt Rabobank in een rapport over de suikermarkt.

Ook India produceert meer suiker. Rabobank verwacht een lagere productie in Thailand en China. Al met al valt de suikerproductie in de wereld dit seizoen iets lager uit dan het verbruik. Maar de grote voorraad in de wereld blijft de suikerprijs drukken in de komende drie tot zes maanden, verwachten de Rabo-analisten.

Daar komt bij dat andere akkerbouwgewassen ook lagere prijzen noteren dan vorig seizoen. Daardoor schakelen akkerbouwers niet snel over van suikerriet of suikerbieten naar andere gewassen. In de periode van december 2013 tot en met november 2014 daalde de suikerprijs op de wereldmarkt volgens de Rabobank met 10 procent. De tarweprijs zakte met 17 procent. Mais werd 12 procent goedkoper. En de prijzen van sojabonen en van katoen daalden zelfs met 20 procent in deze periode van twaalf maanden.

Niet alleen de grote voorraad drukt de suikerprijs. Volgens Rabobank overweegt India om de subsidie op de suikerexport te verlengen. Dit drukt de prijs op de wereldmarkt. Bovendien daalt de waarde van de Braziliaanse munt ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Daardoor wordt export goedkoper voor Brazilië en ook dat drukt de wereldmarktprijs. Daarnaast maakt de lage olieprijs het minder rendabel om ethanol te produceren uit suiker. Dan komt er meer beschikbaar voor de export.

Of registreer je om te kunnen reageren.