Akkerbouw

Nieuws 844 x bekeken 3 reacties

Parijs verhandelt record aan tarwe

Parijs – Op de termijnmarkt in Parijs is dinsdag een record hoeveelheid tarwe verhandeld. Er wisselden 94.491 termijncontracten van eigenaar. Dat komt overeen met ruim 4,7 miljoen ton tarwe.

Tarwe werd duurder omdat onduidelijk is of Rusland de export gaat beperken om de inflatie te beteugelen.

De Russische landbouwminister Nikolaj Fyodorov meldde eind vorige week dat de overheid alles zal doen om de stijging van de voedselprijzen te beperken. Fyodorov zwakte dat gisteren af door te zeggen dat de overheid graan gaat opkopen en verder niet.

De notering van het januaricontract steeg dinsdag €5 naar €195 per ton. De prijsstijging is opmerkelijk omdat de wereld dit seizoen meer tarwe produceert dan verbruikt. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verwacht een overschot van 10 miljoen ton tarwe op een verbruik van 713 miljoen ton.

Laatste reacties

 • info36

  Jullie blijven maar schrijven dat er een overschot aan tarwe is. De markt zegt iets anders. Accepteer dat nou eens.

 • agro1

  er is uiteraard een overschot. zelfs enkele dagen wereldverbruik meer dan strikt noodzakelijk. maar eeen klein oneffenheidje op de weg en dat enorme overschot is zomaar ineens een knoert van een tekort. en dat oneffenheidje ligt in de verte op de weg, dus je erop voorbereiden. blijkt maar weer, dat het overschot niet zooo enorm is als gedreigd en ook het tekort zal wel meevallen. prijzen zullen IETS meer de waarde van het product weerspiegelen, maar beslist niet 'door het dak gaan' want zelfs bij een verdubbeling van de huidige symbolische prijs is daarvan beslist geen sprake.

 • info36

  Ik heb nog nooit zo'n prijsstijging gezien bij een overschot.
  Het is allemaal gezegd en langdurig geschreven maar uiteindelijk blijkt het weer niet te kloppen.

Of registreer je om te kunnen reageren.