Akkerbouw

Nieuws 17 reacties

Pachtende telers verliezen mogelijk overgangspremie

Doetinchem - Telers die in 2015 van een overheidsinstelling of een particulier voor maar één jaar grond huren, hebben een probleem. De in het verleden opgebouwde toeslagrechten worden in 2015 namelijk verdeeld over alle hectares die het bedrijf dan in gebruik heeft.

Het probleem doet zich voor bij eenjarige pacht als het niet zeker is dat de grond het jaar erna weer gehuurd kan worden. In het eerste jaar worden de rechten met overgangspremie vastgelegd. Kan de teler de drie jaren erna de grond niet benutten, dan kan hij zijn overgangspremie niet verzilveren. Rechten overdragen aan de eigenaar van de grond kan ook niet, omdat overheden en particulieren niet in aanmerking komen voor betalingsrechten.

DLV Plant-adviseur Jeroen Willemse rekende uit dat het voor een akkerbouwbedrijf met 100 hectare en €35.000 toeslagrechten dat 10 hectare voor één jaar bijhuurt al snel gaat over een bedrag van €2.500. Voor bedrijven met hogere toeslagrechten, zoals zetmeelaardappeltelers, kan het verlies aan overgangspremie zo het twee- of drievoudige bedragen.

Dit gat in de regelgeving is onder andere door LTO bij uitvoeringsinstantie RVO.nl aangekaart, maar tot nu toe is nog geen constructie bedacht om het verlies aan overgangspremie te voorkomen.

Een optie is volgens Willemse om de opgebouwde betalingsrechten over te dragen aan degene die de grond in 2016 gaat huren. Dat geeft echter veel onzekerheden. Begin 2015 zal niet duidelijk zijn wie in 2016 de grond huurt en of deze teler de rechten wel over wil of kan nemen en voor welke prijs. Voor grond die na 2015 aan de landbouw onttrokken is, is overdragen geen optie. Een tweede optie is, wanneer het om relatief veel gehuurde grond gaat, de grond in een apart bedrijf onder te brengen. Dit kost al snel €500 tot €1.000 extra en heeft ook de nodige belemmeringen. Met deze constructie  kan de overgangspremie wel volledig op eigen grond vastgelegd worden. Op het andere bedrijf kan de voor een jaar gepachte grond worden opgegeven zonder overgangspremie. Het eerste jaar geldt hiervoor €55 basispremie en €25 vergroeningspremie per hectare.

Volgens Willemse een lastig probleem, dat beter door een simpele aanpassing bij de Gecombineerde Opgave opgelost had kunnen worden.

Laatste reacties

 • landboer

  Dus volgend jaar geen grond huren.....

 • kenijor

  Gewoon afschaffen die subsidie, voor iedereen beter en gezonder!!

 • pinkeltje

  We hebben voor de toekomst van ons land vooral veel regelingen nodig met veel goed bedoelde bepalingen. Hoe ingewikkeld kun je het maken? Hef wat minder belasting en laat iedereen het lekker zelf uitzoeken. Kun je het niet volhouden houd er dan gewoon mee op.

 • agro1

  gewoon een gezonde combinatie van staatszelfgelegitimeerde diefstal en ambtenareneigenwerkverschaffing. anders vallen de apparaatskosten te laag uit, snap dat nou!!!!!

 • Mels

  Het is toch vande zotte? 100Ha en dan een kompleet jaarinkomen van de EU vangen en je dan nog ondernemer durven noemen ook.....Hoe kan je dat nou uitleggen aan de consument??

 • maiskolf

  Je moet dus minimaal tot 2019 extra grond huren of niks doen ivm de overgangspremie vgl mij?

 • ed12345

  Mels moeten we hier ook voorstellen aan de regering vind je niet!!!!!!!!!Ach die consument ! die moet alleen belasting betalen en dan maar wat minder op vacantie!!
  Zijn we het eens?

 • spits761

  mels,het is precies wat je zegt jongen;volledig mee eens!!En die akkerbouwers en koeienboertjes moet je eens horen als ze gekort worden.Nog een paar maandjes de melkprijs wat laten zakken richting de 23 ct en de pleuris breekt uit.

 • henk 60

  Het is uit te leggen. Iedereen heeft een brandverzekering en maakt er hopelijk nooit gebruik van. de betalingsrechten zijn pressies het zelfde alleen de consument geniet er elke dag van. Al decennia lang voldoende voedsel voor een lage prijs wat wil je nog meer dan? Voor mij als akkerbouwer is krapte veel beter. Dus teel minder kilo's van alles en we lopen binnen.

 • Mels

  Nee Henk het is NIET uit te leggen. Kijk om je heen. Stallen van 2miljoen. Aardappelschuren. De een nog luxer als de ander. Je kan het wel uitleggen als de hele boerenstand in west Europa al deccenia op een hout moet knagen maar dat kun je zelf wel bedenken dat dat niet zo is. Dat je als overheid investeren wilt stimuleren is prima en goed voor de economie maar om complete bedrijfstakken van inkomen te voorzien is toch te zot voor woorden. Het gebeurd trouwens in de hele EU

 • Demeter Griend

  Maar het is wel mooi geld en je zal mij ook nooit horen zeggen dat ze ermee moeten stoppen. Iedereen die zegt dat ze er mee moeten stoppen moet maar eens een keer het vinkje met nee invullen bij uitbetalen toeslagrechten. Volgens mij heeft iemand in Zeeland dat ook gedaan en dat lukt in de 1ste keer gelijk goed. je krijgt niks uitbetaald.
  Mijn vrouw heeft de koffers al gepakt zodra het binnen is gaan we er 3 weken van genieten in een warm land.

 • ed12345

  Spits 761 heb jij gevaren of vaar je nog ?,voor de niet wetende
  een spits is een type binnenvaart vrachtschip. Mels ik vind het logischer wat ze hier doen, melk een kostprijs dekkende prijs en precise hetzelfde voor kippen vlees en eieren .in beide gevallen leidt dat soms ook tot exessen maar de gemiddelde melkboer hoeft geen 250 of meer koeien te hebben om overeind te blijven en als je pakweg 40.000 slachtkippen heb kom je ook behoorlijk aan de kost zonder de subsidies En dat zal jouw inmiddels ook wel opgevallen zijn het gaat hier ff rustiger met die hyper dure stallen

 • jan10

  Ieder land op de wereld ondersteunt de agrarische tak op wat voor manier dan ook . Dat dit in Europa anders is dan in India, Tanzania, Rusland ,Canada of de U.S.A maakt niet uit want het komt op het zelfde neer.

 • breukers1

  Toeslag of inkomenssteun is er om de grondstoffen voor de voedselconsumptie op een 'laag'peil te houden. toen ongeveer 2 jaar terug de graanprijzen door de 200 euro schoten stond bijna de hele wereld op z'n kop terwijl deze prijs toch echt niet spectaculair is Te duur voor vele regio's op onze wereld. Nog meer hongersnood in de hand werkend. Zolang we voor een aalmoes produceren zijn toeslagen of inkomenssteun noodzakelijk. Voor 10 eurocent granen telen kan nergens ter wereld. Geen toeslagrechten, o.k. Dit dan ook wereldwijd. Ook niet in de vorm van welke vorm van inkomensteun, milieutoeslagen of wat dan ook. Ik denk dat als de grondstofprijzen structureel richting het dubbele van nu gaan we wereldwijd een discussie krijgen die vele malen groter is dan die nu gaande is.

 • agri2

  Iedereen is intussen vergeten dat de hectaretoeslagen ingesteld zijn als compensatie voor graanprijzen die van 25 eurocent in de jaren 80 zijn gedaald naar 10 eurocent in het begin van deze eeuw. Deze compensatie bedroeg nog niet de helft van het inkomensverlies wat je leed. Het systeem is intussen een paar keer veranderd en nu worden het betalingsrechten. Een beter systeem is kostendekkende prijzen en produktiebeheersing, maar dat kregen de melkveehouders en de bietentelers, maar bij bietenteelt is het maar een klein gedeelte van je bedrijf. Als kadootje kregen de melkveehouders ook nog een maispremie, omdat de overheid geen verschil kon zien tussen korrel- en snijmais, diezelfde overheid kon echter wel het verschil zien tussen droge erwten (wel premie) en conservenerwten (geen premie).
  Zelf heb ik maar weinig rechten opgebouwd omdat ik veel te veel intensieve gewassen teelde in de referentiejaren, zo rond 2000 was dat.
  Van mij mogen ze het ook afschaffen, al is de toeslag dit jaar wel erg welkom met de huidige aardappel- en uienprijzen.

 • Mels

  agri2,Nee je de toeslag ook mee in de prognose voor volgend jaar of zie je het als een extraatje?? Iets waar ik me vaak over verbaas. Vaak begrepen dat banken het goedkeuren als het bij een bedrijfsplan voor een financiering meegenomen wordt.

 • landboer

  Nou Ed zou graag van markt systeem met je ruilen.Jullie krijgen zelfs de kostprijs betaald! Als wij dat in Nederland kregen zou het trouwens helemaal uit de hand lopen.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.