AkkerbouwNieuws

‘Opwarming kost tarweproductie’

Londen – De tarweproductie daalt in de wereld als gevolg van de opwarming van de aarde. Iedere graad Celsius die erbij komt, kost 6 procent opbrengst. Dat meldt een internationale groep van wetenschappers in het tijdschrift Nature Climate Change. Zij hebben de resultaten van een groot aantal onderzoeken geanalyseerd. Er zijn dertig groeimodellen voor tarwe getest bij gemiddelde temperaturen van 15 tot 32 graden Celsius.

De wetenschappers komen tot de conclusie dat bij iedere graad dat de gemiddelde temperatuur op aarde stijgt, de hectareopbrengsten bij tarwe gemiddeld met 6 procent dalen. Daarnaast denken zij dat de regionale verschillen in opbrengsten toenemen als het warmer wordt.

Onderzoeker Mikhail Semenov van het Britse Rothamsted Research stelt dat de productiedaling is te beperken. “Door late rassen te telen maak je het groeiseizoen langer. Dan heeft het gewas meer tijd voor de korrelvulling, waardoor de hectareopbrengsten weer toenemen. Een voorwaarde is wel dat het gewas niet te veel last krijgt van hittestress en droogte.”

Of de opwarming van de aarde werkelijk de tarweproductie laat dalen, blijkt niet uit cijfers van de laatste jaren. Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) produceerde de wereld de laatste jaren recordhoeveelheden tarwe. De laatste vier seizoenen, inclusief dit seizoen 2014/2015, werd drie keer een recordproductie gerealiseerd. Dit seizoen stijgt de wereldproductie naar 722 miljoen ton op een verbruik van 712 miljoen ton. Sinds 1994 steeg de tarweproductie in de wereld met 33 procent, terwijl het areaal met 4 procent is toegenomen. Terwijl de aarde wel warmer werd in die periode. Blijkbaar zijn de rassen en teeltmethoden verbeterd en is door de opwarming meer grond beschikbaar gekomen waar tarwe geteeld kan worden.

Beheer
WP Admin