Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

'Opwarming kost tarweproductie'

Londen – De tarweproductie daalt in de wereld als gevolg van de opwarming van de aarde. Iedere graad Celsius die erbij komt, kost 6 procent opbrengst. Dat meldt een internationale groep van wetenschappers in het tijdschrift Nature Climate Change. Zij hebben de resultaten van een groot aantal onderzoeken geanalyseerd. Er zijn dertig groeimodellen voor tarwe getest bij gemiddelde temperaturen van 15 tot 32 graden Celsius.

De wetenschappers komen tot de conclusie dat bij iedere graad dat de gemiddelde temperatuur op aarde stijgt, de hectareopbrengsten bij tarwe gemiddeld met 6 procent dalen. Daarnaast denken zij dat de regionale verschillen in opbrengsten toenemen als het warmer wordt.

Onderzoeker Mikhail Semenov van het Britse Rothamsted Research stelt dat de productiedaling is te beperken. "Door late rassen te telen maak je het groeiseizoen langer. Dan heeft het gewas meer tijd voor de korrelvulling, waardoor de hectareopbrengsten weer toenemen. Een voorwaarde is wel dat het gewas niet te veel last krijgt van hittestress en droogte."

Of de opwarming van de aarde werkelijk de tarweproductie laat dalen, blijkt niet uit cijfers van de laatste jaren. Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) produceerde de wereld de laatste jaren recordhoeveelheden tarwe. De laatste vier seizoenen, inclusief dit seizoen 2014/2015, werd drie keer een recordproductie gerealiseerd. Dit seizoen stijgt de wereldproductie naar 722 miljoen ton op een verbruik van 712 miljoen ton. Sinds 1994 steeg de tarweproductie in de wereld met 33 procent, terwijl het areaal met 4 procent is toegenomen. Terwijl de aarde wel warmer werd in die periode. Blijkbaar zijn de rassen en teeltmethoden verbeterd en is door de opwarming meer grond beschikbaar gekomen waar tarwe geteeld kan worden.

Laatste reacties

 • info36

  Of die opbrengstprognoses kloppen betwijfel ik sterk, ten tweede zijn op veel plaatsen in de wereld de opbrengsten wel gestegen maar vooral door gebruik van meer kunstmest en dat weer doordat door hogere prijzen er daar meer geld voor is. Overigens zijn in Nederland de opbrengsten de laatste 20 jaar nauwelijks gestegen.

 • agratax2

  Wie durft te beweren dat late rassen een langer groeiseizoen hebben bij stijgernde temperaturen, zou wel eens bescheten uit kunnen komen. Stel de gem. temp stijging laat zich in juni en jullie doen gelden en de neerslag daalt vanwege deze temperatuursstijging dan krijgt het gewas een ernstig water tekort omdat de verdamping sneller gaat dan de opname van de plant. Het gevolg is versnelde afrijping en daarmee is het langere groeiseizoen te niet gedaan. Ik zou denken zorg voor een vroeg gewas dat voor de -hitte- zijn korrelvulling heeft gehad en zo maximaal heeft kunnen profiteren van het bodemvocht.

 • agro1

  eindelijk verlost van die 'bumpercrops'.

 • oorspronkelijk

  agratax gelukkig zijn er nog meer realisten niet de 0,5graad kost productie
  maar de extremen die klimaatverandering veroorzaakt

Of registreer je om te kunnen reageren.