Akkerbouw

Nieuws 1379 x bekeken 2 reacties

Onzekerheid over bespuiting na vanggewas

Lelystad – LTO gaat bij de overheid navragen of een akkerbouwer een perceel mag bespuiten, nadat het vanggewas daar tien weken heeft gestaan.

Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) geldt het spuitverbod tot en met 31 december.

RVO.nl lichtte op een LTO-bijeenkomst in Lelystad de vergroeningseisen toe. Akkerbouwers mogen vanggewassen inzaaien om 5 procent van hun land in te richten als ecologisch aandachtsgebied. Het vanggewas moet minimaal tien weken op het land staan en mag niet worden bespoten. Volgens RVO.nl-medewerker Marcel Scholten mag een akkerbouwer het vanggewas na tien weken onderploegen en een ander gewas inzaaien. "Maar het spuitverbod blijft van kracht tot en met 31 december."

Voorzitter Jaap Haanstra van de LTO-vakgroep Akkerbouw zou dat zeer vreemd vinden. "Tien weken is tien weken. Dit gaan we aankaarten bij het ministerie. Anders krijg je de rare situatie dat een akkerbouwer het vanggewas onderploegt, wintertarwe zaait en vervolgens in het nieuwe gewas geen onkruidbestrijding kan uitvoeren."

De akkerbouwers wilden ook weten welke minimale omvang een sloot moet hebben. "Volstaat een greppeltje?", vroeg een akkerbouwer. "De regeling vermeldt hoe breed de sloot mag zijn, maar niet hoe smal."

Akkerbouwers willen ook weten of ze spuitsporen mogen opgeven als onbeheerde akkerrand. Een akkerbouwer uit echter zijn zorgen over deze creatieve invulling. "Brussel evalueert de vergroening in 2017. Als het niks voorstelt, gaat mogelijk die 5 procent omhoog."

Laatste reacties

 • info196

  Blijkbaar loopt de informatie-voorziening binnen LTO niet altijd even soepel, óf leest niet iedereen de stukken goed genoeg. Er staat al een hele tijd op de site van RVO: 'Gewasbeschermingsmiddel is niet toegestaan, tijdens de 10 weken dat het vanggewas er staat en tot en met 31 december'.
  Typisch dat dit nu pas reacties oproept bij LTO.

 • Jan Engwerda
  Redactie

  Hallo info196,
  De datum van 31 december staat inderdaad in de RVO-regels, maar er staat niet of dat ook geldt als je het vanggewas na die tien weken hebt ondergeploegd. LTO vindt dat het spuitverbod alleen geldt zo lang het vanggewas op het land staat. De medewerker van RVO zegt dat het geldt voor het perceel waar het vanggewas op staat of heeft gestaan.
  .

Of registreer je om te kunnen reageren.