AkkerbouwNieuws

Online zaadbestelling suikerbieten vordert

Dinteloord – De bietenzaadbestelling loopt als een trein, meldt Suiker Unie.

Van de ruim zesduizend verwachte bestellingen zijn er bijna vijftienhonderd binnen. Vorige week woensdag is het digitale portaal geopend en het is al duidelijk dat er veel meer via de computer wordt besteld dan in voorgaande jaren. Waar vorig jaar 25 tot 30 procent digitaal werd besteld, verwacht manager agrarische dienst Pieter Brooijmans dat voor 2015 ruim de helft online wordt besteld. “Het portaal is gebruiksvriendelijker geworden, waardoor online bestellen nog makkelijker is. Het kan ook met de smartphone of tablet. Digitaal is de toekomst, ook gezien de terugzoekfunctie van het portaal.”

Vooral de nieuwe bietenrassen gaan hard. Zo is het bietencysteaaltjes resistentie ras BTS 990, met de hoogste financiële opbrengst op de aanbevelende rassenlijst, al uitverkocht. Het rhizoctoniaresistente Isabella KWS, geen nieuwkomer, is vooralsnog het meest bestelde ras. “Die heeft zich bewezen in het verleden”, weet Brooijmans. Concurrent BTS 605, een nieuwkomer met een hogere financiële opbrengst, is ook al bijna uitverkocht.

De vier nieuwe rassen van veredelaar Betaseed zijn beperkt leverbaar, merkt Brooijmans op.

Telers kijken vooral naar de resistentiegraad, allereerst naar die tegen rhizoctonia. “Want rotte bieten kun je niet leveren.” Daarna gaan telers voor aaltjesresistentie en zo nodig voor aanvullende rhizomanie-resistentie. “Het is mooi dat er rassen zijn met die combinaties. Dat zien we in de bestellingen ook zeker terug”, zegt Brooijmans. Na de resistentie is de financiële opbrengst van een ras de doorslaggevende factor.

Beheer
WP Admin