Akkerbouw

Nieuws

‘Nederland koploper precisielandbouw’

Arnhem - Nederland is wereldwijd koploper op het gebied van precisielandbouw, maar niet op het gebied van smart farming.

Dat vertelde Herman Krebbers, precisielandbouwdeskundige bij DLV Plant en spreker op het Boerderijevent 'Grond om te boeren, smart farming' in het Gelderse Arnhem.

Smart farming betekent vrij vertaald 'slim boeren'. Precisielandbouw en smart farming zijn niet hetzelfde. Precisielandbouw is het aansturen van machines door middel van GPS, bijvoorbeeld automatisch rechtrijden en automatische sectiebediening van spuiten. Smart farming behelst naast precisielandbouw ook datamangement en toepassen van sensingtechnieken (het meten van bladgroen, biomassa, pH, meststoffen, etcetera, door sensoren, satellieten en drones). Met smart farming kan de dosering afgestemd worden op de groeipotentie binnen percelen. Zodoende zijn 5 tot 10 procent hogere opbrengsten of besparingen op kunstmest en middelen te realiseren.

Waarom in Nederland smart farming in tegenstelling tot precisielandbouw nog geen grote vlucht heeft genomen, heeft volgens Krebbers diverse redenen. Zo hebben veel telers weinig vertrouwen in de werking van de sensingtechniek. Ook is de verwerking van sensingdata naar een taakkaart voor veel telers nog te ingewikkeld.

Dat buitenlandse bedrijven smart farming meer omarmen, komt door de grotere schaalgrootte van de bedrijven daar en door de grotere variaties binnen percelen (heuvelachtig, grondsoort, minder gunstige groeiomstandigheden). Smart farming is op veel megabedrijven ook  een managementtool.  Op kantoor maken gekwalificeerde mensen de taakkaarten, terwijl laaggeschoold personeel op het veld alleen nog maar op de trekker hoeft te zitten.

Of registreer je om te kunnen reageren.