Akkerbouw

Nieuws 5 reacties

Miniknollenteler krijgt €14.214 van Faunafonds

Haarlem – Het Faunafonds moet een tegemoetkoming betalen aan een teler van miniknollen voor de schade die door grauwe ganzen aan het uitgangsmateriaal voor de pootgoedteelt is toegebracht. Daartoe heeft de rechtbank Noord-Holland beslist.

Het betreft een halve hectare waarin in het voorjaar van 2010 25.000 miniknollen is geplant. Hiervan is 15 procent verloren gegaan door toedoen van grauwe ganzen.

Na enkele uitspraken en (hoger) beroepen is de rechtbank tot de conclusie gekomen dat de teler €14.214,38 dient te ontvangen van het Faunafonds. Dit bedrag is gebaseerd op het feit dat met de verloren gegane miniknollen een halve hectare had kunnen worden beplant. Om deze oppervlakte alsnog te kunnen beplanten, waren 33.250 miniknollen nodig geweest. De waarde is gebaseerd op  45 cent per stuk, zoals voor dit type miniknol staat beschreven in het prijsoverzicht van de Coöperatieve Zaaizaad- en Pootgoedtelersvereniging Anna Paulowna.

Hiermee komt de som op €14.962,50. Van dit bedrag gaat echter nog 5 procent af, zo is dat vastgelegd in de Regeling vaststelling beleidsregels schadevergoeding Faunafonds.

Het bedrag dat moet worden uitgekeerd, wordt vermeerderd met de wettelijke rente tot aan de dag van de algehele vergoeding. Bovendien moet het bestuur van het Faunafonds de proceskosten tot €1.217,50 voor de behandeling van het hoger beroep vergoeden. Daar komt het door de teler betaalde griffierecht voor de behandeling van het beroep en hoger beroep nog bij: €239.

Laatste reacties

 • Mels

  Gefeliciteerd (ex)collega,eindelijk gerechtigheid. Ze hebben lang geproberd er onderuit te komen maar uiteindelijk heeft het recht gezegevierd.

 • Ewullink

  Het fauna fonds is al tijden bezug met ontmoedegingsbeleid. Het geld is er van de maatschappij niet om alle schade te vergoeden. Treurig dat je dit bij de rechter moet af dwingen.

 • agratax2

  Hier is de schade aan plant knollen genomen, als ik het goed lees. Ik vraag me af of niet de schade aan gedorven opbrengst had moet worden vergoed. Ik mag aannemen, dat er van deze 25.000 knollen / planten toch zeker 150.000 - 200.000 knollen geoogst waren die ca. 15 - 25 eurocent per stuk opbrengen. Dus komt faunabeheer er nog met een kopie af.

 • Mels

  Toch beter lezen Agratax1,de schade is volgens het verhaal wel zo berekend als jij zegt alleen de vervolgschade niet. De jaren na dit geintje heeft deze teler uiteraard ook last gehad van het aankopen van extra nieuw hoogwaardig plantmateriaal. Iets wat eigenlijk ook vergoed zou moeten worden. Misschien leren ze het dan af om dit met een fooi af proberen te doen.

 • haverboer1

  Heb ook schade gehad door de ganzen. 3 hectare SE pootaardappelen opgegeten en de grond zo platgetrapt dat er water bleef staan en er ook niet meer te rooien was.
  Geen uitbetaling.
  Bezwaar ingediend, weer geen gelijk.
  Naar Dordrecht voor een hoorzitting bij het faunafonds, nog niet in het gelijk gesteld.
  Daarna rechtzaak in Haarlem en wederom afgewezen.
  De reden: het was geen directe schade maar indirecte schade, en dat vergoeden ze niet.
  Toen maar gestopt, maar als ik dit lees had ik ook mijn poot stijf moeten houden.
  Ik had volgens het faunafonds anders € 30.000,-- moeten ontvangen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.