Akkerbouw

Nieuws 24 reactieslaatste update:15 dec 2014

Fors meer mestverwerken in 2015

Den Haag – Het is bekend hoeveel mest veehouders in 2015 moeten verwerken: 50 procent in Zuid, in Oost 30 procent en 10 procent in de overige regio's. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

De percentages zijn een flinke verhoging ten opzichte van dit jaar. In Zuid is het nu 30 procent, in Oost 15 en in Overig 5 procent. Voor dit jaar moet in totaal 17 miljoen kilo fosfaat worden verwerkt. In 2015 wordt dat 11 miljoen kilo meer: 28 miljoen kilo fosfaat per jaar.

Dijksma schrijft de verwerkingspercentages de komende jaren verder te verhogen om in 2017 af te zijn van het mestoverschot. Het advies van het Commissie Deskundige Mestbeleid (CDM) zijn volgens het ministerie mogelijk het eindbeeld in 2017.

ZLTO-voorzitter Hans Huijbers: "De opdracht aan de sector is duidelijk. We moeten fors meer mest gaan verwerken. Het percentage voor 2015 vind ik niet zo belangrijk. Het gaat erom dat mestverwerking echt op gang komt."

Jaap Uenk, voorzitter van de sectie meststoffen bij Cumela, beaamt dat. "We moeten veel meer naar 2017 kijken. Dan moet opnieuw onderhandeld worden voor het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn en de derogatie. We zullen dan aan Brussel moeten laten zien te beschikken over voldoende mestverwerking."

Voor bedrijven die meer fosfaat produceren dan ze kwijt kunnen op hun eigen grond, geldt sinds 1 januari 2014 een verwerkingsplicht. Verwerking houdt in dat het fosfaat moet verdwijnen van de Nederlandse markt voor dierlijke mest. Dat betekent in de praktijk vooral mest hygiëniseren en exporteren en verbranding van pluimveemest.

Laatste reacties

 • boerkebrabant

  zorgt Dijksma ook dat we vergunningen krijgen om groot schallig mest te gaan verwerken? tot nu toe nog niet!

 • koestal

  uitputtingsslag voor de grond,dus uitmergelen ,dan doe je het blijkbaar goed,zo heb ik het op de landbouwschool niet geleerd

 • Bloemestein

  Koestal, dit is gewoon een stiekeme voortzetting van het beleid van de neptuurbewegingen, verschralen en vernatten. Dit laatste doen de waterschappen met hun retenteibeleid.

 • John*

  http://www.pigbusiness.nl/nieuws/2786/drijfmest-binnen-een-dag-omzetten-in-compost

  dan wordt dit een grote uitkomst voor elk boerenbedrijf in Nederland.

 • boerkebrabant

  ik hoop dat je gelijk hebt john, maar ik loop al weer ruim 25 jaar mee in het vak, heb al vele leuke dingen zien komen, en net zo veel zien gaan, maar ik zit te wachten op investerings en explotatie kosten. ik zou zeggen laat maar komen

 • deer123

  Wereldwijd een tekort van fosfor( fosfaat ) , en een stelletje domme boeren mogen het in Nederland gaan verbranden ?

  http://edepot.wur.nl/143088

  schiet mij maar in de kerstboom............

 • Koen123

  Als ik dit lees en door de tijd heen het mestbeleid volg, denk ik terug aan mijn vader ,aan de verhalen van vroeger dat de boeren haren bij de kapper verzamelden om de grond te bemesten, dat er schepen uit Peru kwamen , met jawel vogelstront. En ik als nee nog niet zo heel lang geleden bij koeien boeren de mestvaalt kocht........ Ja je leest het goed kocht., voor onze groenten kwekerij, Maar dan nu ,ja nu wordt mest als chemisch afval behandeld , we verbranden het exporteren het ,en ja shit we voeren kali en fosfor in, gelukkig ben ik boer en misschien dom ,ik zit ook niet in de politiek , maar volgens mij doen we met zijn allen iets verkeerd .maar geloof mij met mijn boerenverstand de tijd van mijn vader komt niet meer terug , maar wel de tijd dat we mest weer waarderen, en we onze vingers er bij aflikken als er weer een vrachtje komt.

 • joohoo

  Evenwicht??????. Is het voedsel dat we produceren met zware onderbemesting nog wel veilig voor menselijkeconsumptie?. Dit vraag ik me af omdat het voer dat we aan de dieren met van alles en nog wat moet worden aangevuld , zoals inkuilmiddelen-suplementen in de vorm van injektie dan wel in het voer- mineralen. Ruwvoer dat veel sneller bederft dan 10 jaar geleden. We zien in de bodem dat tekorten van het een er voor zorgd dat het ander sneller uitspoeld.

 • Burnetti

  @koen: in de tijd na de oorlog die je beschrijft is er nogal wat gebeurd dat van mestschaarste tot mestoverschot heeft geleid.
  Dit overschot staat elke onderneming vrij om naar onvruchtbare gebieden op aarde te vervoeren. Daar zit men nu om de Nederlandse stront te springen.

 • eppenzolder

  Burnetti, dan zou eigenlijk iedere onderneming met een mestoverschot dit moeten exporteren naar die landen waar we de mineralen (veevoer) vandaan halen, dan heb je evenwicht. Nu mergelen we de grond daarginds ook nog uit. Maar ja, dat exporteren zal wel een beetje duur worden.

 • alco1

  Stikstof kun je gewoon de lucht in blazen en de wind vervoerd het gratis naar elders. Sinds 1910 hebben wij de techniek om het weer uit de lucht te halen. Die technologie kunnen ze daar ook toepassen.

 • eppenzolder

  Alco1, voor stikstof zou dit wellicht kunnen, blijft er echter nog een scala aan andere mineralen over die in mest zitten. Als je mineralen invoert, moet je deze op een of andere manier ook weer uitvoeren, de emmer kan niet meer als vol.

 • alco1

  Stikstof is een probleem om het te vatten. De andere door mestverwerking opslaan. Het wordt nog een keer heel kostbaar.

 • boerkebrabant

  john, weet jij meer over de composterder van cow house?

 • physalis

  die van cowhouse , daar ben ik ook benieuwd naar

 • John*

  @boerkebrabant en physalis, ik ben ook heel erg benieuwd..

 • peter1939

  tot de scheit ons dood....

 • agro1

  tot de schIJt ons doodT, dus. valt allemaal wel mee met die overlast, als je het nog niet eens goed kan schrijven.

 • alco1

  Pietlut Agro. Ik vindt het wel goed gevonden peter, als parodie op:
  'Tot de dood ons scheidt'

 • agro1

  dank,alco, maar volgens mij is petertje(niet neerbuigend bedoeld) zelf mans genoeg om te reageren. laat ons daarop wachten.

 • gerjan slingenbergh

  Wij leven in een maatschappij waar alles op papier moet kloppen. met deze maatregelen zal dat zeker lukken. Maar het wie verre van duurzaam,
  welke onbenul gaat nou z'n mest verbranden?

 • alco1

  Ik ben het niet vaak met je eens @Gerjan. Maar nu wel. Juist de humuswaarde, waar we zo'n groot gebrek aan hebben verbrand.

 • niek brabant

  waarom worden de technieken niet met elkaar gekoppeld? eerst op kleine schaal vergisting voor warmte en electra op bedrijfsniveau. daarna zo'n composteerder en compost op maat voor de plantjes.

 • Foxxy

  Laten we weer gezamenlijk mest op de brink opslaan... Hebben we er over een eeuw paar leuke brinkdorpen bij, en kunnen particulieren hun moestuintjes gratis bemesten, verdeelt ook nog leuk op extra hectares

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.