Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Lichtere straffen voor aardappelactivisten

Gent – Het hof van beroep in Gent legt aardappelactivisten een lichtere straf op. De actievoerders vernielden in 2011 een proefveld met genetisch gemodificeerde aardappelen in het Belgische Wetteren.

Het hof van beroep spreekt de elf actievoerders vrij van bendevorming. Ze krijgen een voorwaardelijke celstraf van één maand. De rechtbank in Dendermonde had de activisten eerder veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie tot zes maanden. De boete van €550 per activist laat het hof van beroep (in Nederland het gerechtshof) wel intact.

De elf activisten maken deel uit van de Field Liberation Movement (FLM). "De gewelddadige bestorming van het proefveld was geen vrijheid van meningsuiting of burgerlijke ongehoorzaamheid", schrijft het hof in het arrest. Daarom blijft de voorwaardelijke gevangenisstraf bestaan. "De actievoerders konden een protestmars organiseren."

Maar het hof verlaagt wel de straf, omdat de activisten geen criminele organisatie vormen. "Er is geen sprake van een criminele vereniging, want er was geen opzettelijk karakter. Het gaat eerder om een beweging, dan om een vereniging", aldus het arrest.

Het FLM vindt de uitspraak in hoger beroep een overwinning, omdat de aanklacht van bendevorming ongegrond is verklaard. "Acties van burgerlijke ongehoorzaamheid, zelfs als ze materiële schade toebrengen, kunnen niet zomaar gecriminaliseerd worden."

Laatste reacties

  • ed12345

    En wie draaid er op voor de financiele schade ????Hier lees ik niks van

  • info36

    Ze zijn daar net zo ziek als hier.

Of registreer je om te kunnen reageren.