Akkerbouw

Nieuws 9687 x bekeken 7 reacties

Lamb Weston/Meijer doet grootste investering ooit

Kruiningen – Lamb Weston/Meijer investeert €120 miljoen in de fabriek in Bergen op Zoom. Het is de grootste investering die de aardappelverwerker ooit heeft gedaan. De investering komt bovenop het bedrag van €20 miljoen, dat Lamb Weston/Meijer opzij legde voor de fabriek in Kruiningen.

Lamb Weston/Meijer produceert diepgevroren aardappelproducten en gedroogde aardappelvlokken. De investering in Bergen op Zoom is bedoeld om de productie van hoogwaardige aardappelproducten te vergroten, zegt algemeen directeur Bas Alblas. "We willen groeien in de afzetmarkten voor kwalitatief hoogwaardige aardappelproducten en specialiteiten, zowel in Europa als daar buiten. De vraag groeit wereldwijd. Dan moet je denken aan producten als wedges, cubes, crisscuts en twisters. De uitbreiding moet halverwege 2016 klaar zijn. Het is de grootste investering die Lamb Weston/Meijer ooit heeft gedaan. Het past in onze strategie om het bedrijf winstgevend te laten groeien. Daar is productiecapaciteit voor nodig. Met de uitbreiding worden vijftig nieuwe banen gecreëerd."

De locatie in Bergen op Zoom is erg geschikt voor de productie van aardappelspecialiteiten, vindt Alblas. "De fabriek staat midden in een gebied waar efficiënt aardappelen van goede kwaliteit worden geteeld. En we zitten dicht bij de haven in Rotterdam, waardoor we onze producten efficiënt kunnen exporteren."

De investering in Bergen op Zoom bedraagt €120 miljoen. Eerder legde de aardappelverwerker €20 miljoen opzij voor de fabriek in Kruiningen. Alblas: "We bouwen in Kruiningen een nieuwe hal voor de ontvangst en het sorteren van aardappelen. Deze uitbreiding moet halverwege 2015 klaar zijn. Al deze investeringen zijn ook bedoeld om onze productieprocessen verder te optimaliseren."

Lamb Weston/Meijer startte in 1994 als een joint-venture tussen het Amerikaanse voedingsmiddelenbedrijf ConAgra Foods Lamb Weston en Meijer Frozen Foods in Nederland. Lamb Weston/Meijer verwerkt jaarlijks 650.000 ton aardappelen in vijf fabrieken in Europa. In Nederland staan er drie: in Kruiningen, Bergen op Zoom en Oosterbierum. De andere fabrieken staan in het Verenigd Koninkrijk en in Oostenrijk. Er werken ruim 1.300 mensen.

Laatste reacties

 • aqwzsx12

  is toch niet moeilijk: hun business plan is simpel: tarreren, aftrekken, afkeuren, uitknijpen, afpersen, uitzuigen, belazeren, boeren op stang jagen, boeren ondernemers onheus behandelen: kortom graaien in't kwadraat.

  Ben ik jaloers? nee hoor, wel ongelukkig dat ik zo veel jaren die gasten heb gevetmest!

 • hstroek

  Suc6

 • bert bert

  Hier moet je mee leven ,ze hebben de aardappelen aan 15 euro de ton .Dan kun je veel ,maar helaas we zitten met problemen en willen ook zo vlug mogelijk ervanaf.dus laden maar en dus verliezen wij boeren weer.
  Maar als we nu eens allen op de termijn markt kopen aan 5o euro per ton en dan onze aardappelen gewooon op veld kiepen en daar laten wegrotten ,ja dat mag niet dus eigenlijk naar de vergister brengen ,als het gratis is willen ze die toch .Dan heeft fabriek in voorjaar geen grondstof en de beurs prijs stijgt en als er voldoende meedoet kan die prijs stijgen naar 250 euro a 300 euro dus een winstmarge van rond de 200 a 250 ton en dan hebben we gewoon een superjaar weer ;maar iedereen moet dat doen in plaats van meegeven aan 10 euro per ton

 • martinklem

  Probeer maar eens 10 boeren op één lijn te krijgen!

 • fleboki

  Ik heb al een groot gedeelte meebetaald van die 20 miljoen!!!!

 • breukers1

  Niemand is verplicht om aardappelen te telen. Het is nou eenmaal veel moeilijker om tussen honderden telers het spel goed te spelen dan bij een paar grote afnemers. Neem daarbij nog de stemmingmakerij van de alwetende marktanalisten. Vingerwijzen heeft in dezen geen zin.Zelf heb ik nog de meeste moeite met de laatst genoemde groep. Te makkelijk wordt er groots uitgewijd over oogst,areaal,weer,etc,prognoses met de bijbehorende voorspellingen. En dit vaak prijsdrukkend richting oogst en enkele maanden na de oogst de hoge opbrengsten een beetje relativeren Het lijkt een beetje op.Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt. (zo ongeveer klinkt die spreuk toch).
  Groeten.

 • Penkie Menki

  Ene hele grote ezel, die in dat systeem trapt. Het alomvattende systeem van leveranciers (ook geld) en afnemers. Alleen hele slimme boeren zijn nog vrije ondernemer, de rest heeft verschillende kettingen om hun nek.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.