Akkerbouw

Nieuws 11 reacties

Haanstra houdt vast aan €300 per ton tarwe

Vlagtwedde - Voorzitter van LTO-AkkerbouwJaap Haanstra blijft optimistisch over de ontwikkeling van de tarweprijs.

Op een LTO-informatieavond dinsdagavond in het Groningse Vlagtwedde zei hij vast te houden aan zijn voorspelling van een prijs van €300 per ton. "Vorig jaar in deze zaal sprak ik over €300 per ton binnen vijf jaar. Vandaag noem ik weer diezelfde €300 per ton, maar nu zeg ik dat we die binnen vier jaar hebben."

Haanstra stoelt zijn optimisme op de krappe graanvoorrraden in de wereld en de goede export vanuit Europa onder meer naar het Midden-Oosten. "De wereldvoorraden liggen op 380 miljoen ton, goed voor elfeneenhalve week verbruik. Dat lijkt misschien veel, maar bedenkt dat iets meer dan de helft van de totale voorraad vastligt in India en China. Ik noem dat ijzeren voorraden; die komen niet op de wereldmarkt. Wat graan betreft ziet de toekomst er niet slecht uit."

Laatste reacties

 • agratax2

  Kunnen de arme hongerende mensen deze prijs betalen? Of vallen bij dit soort prijzen nog meer mensen onder armoede grens en zijn ze veroordeelt tot voedselgiften of de hongerdood? Wanneer leren de beleidsmakers eens dat arme mensen niet instaat zijn dikke prijzen te betalen en dat de landen waar deze mensen wonen de overheden niet van plan zijn het eten te subsideren vanuit hun lege schatkist. Krijgen deze armen dan toch voedselhulp. zal het moeten komen van de rijke landen, die het binnen halen door de bedrijfswinsten (graantelers) verder af te romen.

 • gjh

  kom dit uit de zelfde glazen bol als die van keesje romijn met de hoge melkprijs. geloof allebie die lto,ers niet.

 • Fermer

  @agratax, is 30 eurocent de kilo duur ? Wanneer de arme mens moet kiezen tussen één liter melk voor 35 cent of één kilo graan voor 30 cent, dan weet ik wel wat het meest voedzaam is. En onze melkveehouders willen toch ook de hongerende mens op deze aarde van voeding voorzien, en het liefst voor een nog hogere prijs. Daar komt bioj dat die melk eerst nog verwerkt moet worden, dus die is in de arme landen nog duurder. Betaal de graanboeren een goede prijs, dat is de enige manier om voldoende opbrengst te garanderen en de wereldbevolking te voeden. Dat er geen geld in die arme landen zou zijn om voedsel te betalen is natuurlijk onzin, het is alleen zo dat de desbetreffende regeringen er liever hun andere hebbedingetjes voor kopen, vul zelf maar in.

 • ed12345

  Zeker voor een korte periode is het best mogelijk dat de 300 euro wordt gehaalt dat is tevens het signaal om overall waar maar mogelijk tarwe te zaaien waar het nu niet rendabel is
  Denk niet aan NL maar in b.v. frankrijk de Balkan America ,kazachstan ,e.d.

 • zon

  Alle sectoren hebben het moeilijk,zie niet in waarom de graansector het goed moet hebben en de rest slecht.

 • Sandie

  @ zon graanprijzen komen misschien weer op niveau jaren zeventig,tientallen jaren hiertussen een niet kostendekkend prijs gehad dus zeur niet de voerprijs was hierdoor ook laag.

 • agro1

  beste atax1, de invloed van de graanprijs is quasi afwezig in de voedselprijs. tot zover de zieligheid. als de graanteelt niet rendabel is, is er niet veel rendabel, de spilfunctie, weet je wel? de huidige symbolische graanprijzen zullen onontkoombaar tot andere prijsniveaus leiden. en ieder jaar een 'bumpercrop' is alleen op gewillig papier mogelijk, maar in het echt zeeer onwaarschijnlijk. over de voerprijzen zou ik mij, dank zij het wagenwijd openstaande gat van rotterdam niet al te veel zorgen maken en anders biedt de chemischafvalverwerkendevoermaffia wel uitkomst. troep is altijd goedkoper dan verantwoorde en eerlijke producten. gebruik dus veel afval met toeslag en succes met het bevuilen van het eigen nest en het graven van het eigen graf. en oh ja, mijn belangen zijn meer voer- dan graangerelateerd.

 • info36

  Graan kan niet duur genoeg worden. We hebben het ruim 25 jaar voor minder dan niets moeten doen. Veel ellende uit de landbouw komt daar uit voort.

 • geert150

  VERKOCHT !!!!!

 • zon

  #6 als graan werkelijk tientallen jaren onder de kostpijs zit,dan vraag ik me af waar ze dan van leven?
  Of waarom er dan nog graan in nederland is.
  Komt allemaal zeer onwaarschijnlijk over.

 • Mels

  Vruchtwisseling is het woord en bij gebrek aan goed salderende en met hetzelfde resultaat voor de grond opleverende gewassen blijft graan over als minst beroerde gewas. 10 ton maal 18 cnt/kg minus de kosten(wel reeel zijn allemaal he)en de rekensom is duidelijk.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.