Akkerbouw

Nieuws 2733 x bekeken

Fraude met graszaad ontdekt

Brussel – Breeders Trust heeft een internationale fraude ontdekt met certificaten voor graszaad. Op basis daarvan heeft de Portugese keuringsdienst ASAE 21.000 kilo graszaad in beslag genomen dat was gelabeld met vervalste Poolse certificaten.

De fraude betreft ten minste drie rassen Westerwolds raaigras, meldt Breeders Trust. Het zaad is in onder meer Portugal en Frankrijk op de markt gebracht. De Poolse keuringsdienst Piorin heeft keuringsdiensten in heel Europa opgeroepen Poolse partijen graszaad te blokkeren totdat zekerheid bestaat over de echtheid van de certificaten.

Breeders Trust verzamelde afgelopen najaar in diverse Europese landen gecertificeerde zakken graszaad van de rassen Asterix, Jolly en Millennium. De organisatie constateerde dat de Poolse certificaten onecht zijn, zegt projectmanager Corné van Beers. "Alleen als je weet welke aanduidingen op het certificaat zijn aangepast, is het mogelijk partijen met de vervalste certificaten eruit te pikken. De nagemaakte Poolse certificaten zien er op het eerste gezicht normaal uit."

Breeders Trust had eerder ook in Frankrijk partijen graszaad ontdekt met vervalste Poolse certificaten. Aanvullend onderzoek moet uitwijzen of ook in andere Europese landen partijen met vervalste Poolse labels in het verkeer gebracht zijn, meldt Van Beers.

Breeders Trust werd in 2008 opgericht door een aantal pootgoedhandelshuizen om onderzoek te doen naar de afdracht van licenties op monopolierassen. Er zijn nu negen pootgoedbedrijven bij aangesloten. In 2011 werden zeven graszaadbedrijven lid van Breeders Trust.

Of registreer je om te kunnen reageren.