Akkerbouw

Nieuws 682 x bekeken

Fransen telen meer zachte wintertarwe

Parijs – Frankrijk telt dit najaar 5.038.000 hectare aan zachte wintertarwe. Dat is 2 procent meer dan in het vorige seizoen en ruim 3 procent meer dan het vijfjaarlijks gemiddelde.

Volgens het ministerie van landbouw is het inzaaien van die wintertarwe ook vrijwel overal in het land onder gunstige omstandigheden voltooid. Verder is het areaal aan durum tarwe deze winter met 387.000 hectare een kleine 10 procent groter dan in het najaar van 2013. Die toename volgt op twee jaren met een belangrijke krimp en is volgens het ministerie toe te schrijven aan de gunstige prijs van durum tarwe vergeleken bij zachte tarwe. In de afgelopen maanden is ook regelmatig gewaarschuwd voor een tekort aan deze tarwesoort die als grondstof dient voor pastaproducten.

Wintergerst staat in Frankrijk op 1,25 miljoen hectare op het veld. Dat is net 1 procent meer dan een jaar geleden maar nog altijd wel 12,5 procent boven het gemiddelde van de laatste vijf jaar. Koolzaad neemt met bijna 1,5 miljoen hectare een areaal in beslag dat vrijwel even groot is als vorig seizoen. Verder hebben de Fransen nog 54.000 hectare aan haver en 26.000 hectare aan rogge ingezaaid. Bij triticale komt het areaal uit op 381.000 hectare, vrijwel evenveel als in de twee voorafgaande jaren. Corr

Of registreer je om te kunnen reageren.