Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

Frankrijk steunt eiwitgewas

Parijs – Frankrijk stimuleert de teelt van eiwitgewassen met €49 miljoen. Dit geld is afkomstig uit de EU-landbouwsubsidies en wordt gekoppeld aan de teelt van eiwitgewassen. De Franse overheid wil het land minder afhankelijk maken van de invoer van plantaardig eiwit, meldt het Vlaamse Instituut voor Land- en Tuinbouw (Vilt). Daarnaast gaat de overheid meer onderzoek doen naar eiwitgewassen.

Landbouwminister Stéphane le Foll zei bij zijn aantreden dat hij Frankrijk meer zelfvoorzienend wil maken voor plantaardig eiwit. De teelt van eiwitgewassen helpt akkerbouwers ook om te voldoen aan de vergroeningseisen die Brussel stelt in het nieuwe gemeenschappelijke landbouwbeleid.

Van de €49 miljoen gaat €35 miljoen naar de teelt van erwten en lupine. De teelt van sojabonen krijgt €6 miljoen steun. Er gaat €8 miljoen naar de teelt van vlinderbloemige voedergewassen die gedroogd worden om te bewaren, zoals luzerne, klaver en wikke. De boeren ontvangen tussen €100 en €200 per hectare eiwitgewas uit dit potje. Daarnaast krijgt een boer €90 tot €120 per hectare als milieusubsidie per hectare eiwitgewas. Een boer krijgt de milieusubsidie alleen als het eiwitgewas minimaal 5 procent van de bedrijfsoppervlakte beslaat. Bovendien moet de boer minimaal vier gewassen verbouwen en na drie jaar vijf gewassen. Ook stelt de milieusubsidie beperkingen aan het gebruik van stikstofkunstmest. Eind jaren 50 werd in Frankrijk ruim 3 miljoen hectare eiwitrijke voedergewassen geteeld. Dat is nu minder dan 300.000 hectare.

Ook België steunt de teelt van eiwitgewassen, meldt Vilt. Dat geld is niet afkomstig uit de EU-landbouwsubsidies maar uit fondsen van de EU en de Vlaamse overheid. In België en Nederland wordt onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van de teelt van sojabonen. De hectareopbrengsten zijn nog te laag om te kunnen concurreren met de tarweteelt.

Laatste reacties

 • maxisprint

  het beleid voor eiwitgewassen kent een grote verscheidenheid binnen de Europese landen
  De exacte relatie m.b.t. de vergroening ,is mij nog niet duidelijk

 • Mels

  En weer een half jaarinkomen binnen voor de Franse boeren.

 • agro1

  waarom uit eu en nl houden?? als je al die regelingen in buurlanden ziet?? heb geen haagsche sentimenten meer, dat hebben ze dan weer WEL goed voor mekaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.