Akkerbouw

Nieuws 2287 x bekeken 1 reactie

Exportheffingen op Russisch graan

Moskou – Rusland voert exportheffingen op granen in om te voorkomen dat binnenlandse voedselprijzen de pan uit rijzen. Dat heeft vice-premier Arkadi Dvorkovitsj bekendgemaakt na een onderhoud met premier Dimitri Medvedev.

De regering zal volgens lokale media op korte termijn voorstellen voor de hoogte van exportheffingen op laten tekenen. Rusland is derde tot vierde tarwe-exporteur en tevens een van de grootste maisexporteurs.
Medvedev heeft aangegeven dat exportrestricties tijdelijk en flexibel moeten zijn, maar heeft nog geen tijdspad of indicatie van de hoogte van heffingen aangegeven. Rusland heeft volgens Dvorkovitsj dit seizoen 21 miljoen ton graan verscheept. Volgens hem wordt het binnenlandse aanbod beperkt als Rusland meer dan 28 miljoen ton exporteert. Rusland verklaarde eerder 30 miljoen ton beschikbaar te hebben voor export.
Een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland benadrukt dat het volume dat door Russische exportbeperkingen weg zou kunnen vallen gezien het wereldwijde aanbod op dit moment erg beperkt is, en de markt al rekening hield met exportbeperkende maatregelen. EU kan profiteren van de Russische exportbeperking profiteren omdat Rusland exporteert naar dezelfde markt: het Midden-Oosten en Noord-Afrika.
Het bericht volgt op een mededeling vorige week vrijdag van de Russische Nationale Associatie van Exporteurs van Agrarische Producten. De exportgroep zei dat de leden niet langer graan voor export inkopen en de zorg van de Russische overheid over de binnenlandse markt delen. De organisatie, goed voor twee derde van het exportvolume, roept andere handelaren op het voorbeeld te volgen.
Sinds de duikvlucht van de roebel, instelling van westerse sancties en een Russische importstop van landbouwproducten uit westerse landen zijn prijzen in Rusland flink opgelopen. In de markt wordt ook gewezen op het feit dat Russische wintertarwe niet goed geworteld is wat Rusland kwetsbaar maakt bij een strenge winter.

Eén reactie

  • koestal

    Rusland raakt in de problemen door de hoge voedselprijzen en de lage olieprijs

Of registreer je om te kunnen reageren.